Yanardağ dördüncü kez patladı! Acil durum ilan edildi

İzlanda’da Reykjanes Körfezi’nde Aralık’tan bu yana dördüncü kez yaşanan yanardağ patlaması nedeniyle ülkenin güneyinde acil durum ilan edildi.

DÜNYA 17.03.2024, 18:40 18.03.2024, 17:08 Buse Önder
Yanardağ dördüncü kez patladı! Acil durum ilan edildi

İzlanda'nın güneyinde bulunan Reykjanes Körfezi'nde Aralık ayından bu yana dördüncü kez meydana gelen yanardağ patlaması nedeniyle ülkede acil durum ilan edildi.

Bu son patlamanın şimdiye kadar yaşanan en şiddetli olduğu bildirilirken, lav akıntıları Grindavik kasabasına kadar ulaştı, bu da çevrede yaşayanların tahliye edilmesine sebep oldu. Ayrıca, turistlerin yoğun ilgisini çeken Mavi Lagün çevresinde yaşayanlar da tahliye edildi.

Patlama güneye doğru ilerliyor

Sivil savunma yetkililerine göre, lav patlaması yerel saatle Cumartesi akşamı saat 20.00'de başladı. Patlamanın, ülkenin önemli uluslararası havaalanlarından biri olan Grindavik'in kuzeybatısındaki alanları etkilemediği belirtildi.

Ancak, patlamanın son derece şiddetli olduğunu söyleyen jeofizik uzmanı Magnus Tumi Gudmundsson, lav akıntılarının batıya ve güneye doğru ilerlediğini ifade etti. Güneye doğru ilerleyen akıntının Grindavik'in doğusundaki savunma duvarlarına ulaştığı kaydedildi.

Deniz suyu ile temas edebilir

Norveç Meteroloji Kurumu'ndan doğal afet uzmanı Einar Bessi Gestsson ise lavın deniz suyuyla temas etmesi durumunda tehlikeli gazların ortaya çıkabileceğini ve küçük patlamalar yaşanabileceğini belirtti. Ayrıca, lav akıntılarının yol üzerindeki fiber optik kabloları hasar görmüş olabileceği endişesi taşınıyor.

Bölge tamamen kapatıldı

Mavi Lagün çevresindeki 500 ila 600 kişinin tahliye edildiği ve bölgenin ikinci bir emre kadar kapalı kalacağı bildirildi. Kasabada yaşayan yaklaşık 4 bin kişi ise Ocak ayındaki bir önceki patlama sonrasında tahliye edilmiş ve daha sonra dönüşlerine izin verilmişti. Ancak, birçok kişi geri dönmemeyi tercih etti.

Reykjanes Körfezi'ndeki son yanardağ faaliyetinin 800 yıl önce yaşandığı ve on yıllar boyunca devam ettiği biliniyor. Son birkaç yılda bölgede yedi kez yanardağ patlaması yaşanırken, uzmanlar yeni bir volkanik dönemin on yıllar hatta yüzyıllar boyunca devam edebileceğine inanıyor.

Yorumlar (0)