Ülkede çok sayıda yanardağ faaliyete geçti

Endonezya'nın Java Adası'nda yer alan ülkenin en aktif yanardağı Merapi'nin patlaması neticesinde lav akıntıları ve kül bulutları oluştu. Öte yandan, ülkede başka yanardağlar da faaliyete geçti.

DÜNYA 22.01.2024, 00:25
Ülkede çok sayıda yanardağ faaliyete geçti

Endonezya Jeolojik Afet Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezinden Santoso, Merapi'nin patlamasının akabinde oluşan lav ve taş akıntısının yanardağın eteklerindeki 2 kilometrelik alana yayıldığını kaydetti. 

Agus Budi Santoso, can kaybına yol açmayan patlama neticesinde açığa çıkan gaz ve kül bulutunun, bazı kasabalarda gökyüzünü kapladığını dile getirdi.



İki yanardağ daha faaliyete geçti

Endonezya Yanardağ Bilimi ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezi tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nın 700 metre yüksekliğe değin kül püskürterek patladığı, bölgedeki 6.500 kişinin sığınaklara akın ettiği kaydedildi. 

Sumatra Adası'nın batısında yer alan Marapi'nin de bu ay üçüncü defa patladığı, lav püskürtmediği fakat bölgedeki 500 kişinin tahliye edildiği de belirtildi.



Ibu ve Semeru yanardağları da patlamıştı

Java Adası'nın doğusunda yer alan Semeru Yanardağı'nın lav nehirlerine ve Halmahera Adası'nda yer alan Ibu Yanardağı'nın 1.300 metre yüksekliğe kül püskürtmesine de dikkat çekilen açıklamada, yetkililer tahliyeleri başlatmaya davet edildi. 

Ülkedeki en aktif yanardağ olan Merapi'nin 10 kilometre etrafında yaklaşık olarak 250 bin kişi yaşıyor. Yetkililer bölge sakinlerine, yanardağ kraterinin minimum 7 kilometre kadar uzağında durmaları yönünde uyarıda bulundu. 

Dünyada volkanik patlamalar ve sismik hareketlerin en çok görüldüğü 'Ateş Çemberi' olarak da adlandırılan Pasifik Deprem Kuşağı'ndaki ülkede 120'yi aşkın aktif yanardağ yer alıyor. 

Yorumlar (0)