Ukrayna'dan sürpriz hamle: Rus Su-57 savaş uçağı ilk kez vuruldu!

Ukrayna, cephe hattından yaklaşık 600 kilometre uzaklıktaki bir Rus hava üssünde konuşlanmış olan Rusya'nın en gelişmiş savaş uçağı Su-57'yi vurduğunu iddia etti.

DÜNYA 10.06.2024, 10:13 Buse Önder
Ukrayna'dan sürpriz hamle: Rus Su-57 savaş uçağı ilk kez vuruldu!

Ukraynalı yetkililer, pazar günü yaptıkları açıklamada, Rusya'nın en gelişmiş askeri uçağı olan Su-57 savaş uçağını vurduklarını duyurdu. Bu gelişme, ABD ve Almanya'nın kısa süre önce Ukrayna'ya sağladığı uzun menzilli silahlarla, Kiev'e Rusya topraklarındaki bazı hedefleri vurma izni vermesinin ardından geldi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Amerikan silahlarının Ukrayna'nın Kharkiv'i savunmak gibi sınırlı bir amaçla kullanılmasına izin veren talimatı doğrultusunda, Ukrayna'nın Rusya içinde saldırı düzenlediği bildirildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü tarafından çekilen uydu fotoğraflarında, park halindeki uçağın etrafındaki beton şeritte siyah is ve küçük kraterler görüldü. Saldırının, cumartesi günü Rusya'nın güneyindeki Akhtubinsk üssünde, cephe hattından yaklaşık 589 kilometre uzaklıkta gerçekleştiği belirtildi.

İddialara cevap gelmedi

Ukrayna'nın, çift motorlu hayalet avcı uçağı Su-57'yi vururken hangi mühimmatı kullandığı henüz netleşmedi. Ancak Rus üssünün Ukrayna'dan uzaklığı, saldırının insansız hava araçları (İHA) tarafından gerçekleştirildiği ihtimalini güçlendirdi.

Ukrayna Haber Ajansı, yüzlerce kilometre öteye gizli füzeler taşıyabilen Su-57'nin, Moskova'nın en gelişmiş birkaç uçağından biri olduğunu vurguladı. Rus haber ajansları ise geçtiğimiz yıl Rus ordusunun "10'dan fazla" yeni Su-57 tedarik ettiğini ve 2028 yılına kadar 76 adet daha üretmeyi planladığını açıkladı. Moskova'dan ise iddialara yönelik henüz bir cevap gelmedi.

Güney sınırında saldırılar devam ediyor

Rusya Savunma Bakanlığı, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Akhtubinsk uçak pistine ev sahipliği yapan Astrahan bölgesinde üç Ukrayna İHA'sını düşürdüğünü iddia etti. Rusya'nın 2022 Şubat ayında başlattığı geniş çaplı işgalden bu yana, Kiev yerli İHA üretimini artırarak bu araçları stratejik hedeflere saldırmak için kullanmaya devam ediyor.

Rus yetkililer, Ukrayna güçlerinin Rusya'nın güney sınır bölgelerine yönelik İHA saldırılarını sürdürdüğünü belirtti.

3 sivil hayatını kaybetti, 9 yaralı

Belgorod eyaletini vuran üç İHA'nın bir elektrik hattına zarar verdiğini ve pencereleri patlattığını, ancak can kaybına yol açmadığını açıklayan Vali Vyacheslav Gladkov, başka bir İHA'nın ise Bryansk bölgesi üzerinde düşürüldüğünü bildirdi.

Rusya'nın saldırılarında, Ukrayna'nın cephe hattı illerinde cumartesi günü ve gece boyunca en az üç sivil hayatını kaybetti, dokuz kişi de yaralandı.

Vali Oleh Syniehubov, hava saldırısının Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Kharkiv bölgesinde bulunan bir okula, konsey binasına ve bir dükkana zarar verdiğini, bir kişinin öldüğünü ve iki kişinin yaralandığını belirtti. Rusya'nın Kharkiv'deki yoğun saldırıları sivillerin tahliyesine neden olurken, Ukrayna birlikleri işgalci güçleri geri püskürtmeye devam ediyor.

Yorumlar (0)