Türkiye'ye F-16 satışında yeni perde: Kongre'ye resmi bildirim yapıldı!

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye 23 milyar dolarlık F-16 satışının gerçekleşmesi için Kongre'ye resmi bildirim yaptı. Yunanistan'a 8.6 milyar dolarlık F-35 savaş uçağı satışı için de aynı anda bildirimde bulunulması dikkat çekti.

DÜNYA 27.01.2024, 09:51 Hakan Öksüz
Türkiye'ye F-16 satışında yeni perde: Kongre'ye resmi bildirim yapıldı!

İsveç'in NATO'ya üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının ardından ABD'nin F-16 satışına ilişkin tavrı yumuşadı. Yabancı ülkelere silah satılabilması için Senato ile Temsilciler Meclisinin onayı gerekiyor. Dış ilişkiler komiteleri tarafından söz konusu satışlar değerlendiriliyor.

Komite Başkanı Ben Cardin: "Türkiye'nin kararı memnuniyet verici"

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin, Türkiye'nin kararı sonrası bir açıklamada bulundu. F-16 satışının gerçekleşmesi için İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması şartının yerine getirildiğini kaydeden Cardin, bu kararın memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

"Bazı endişeler taşısak da..."

Senatör Cardin, Washington yönetiminde kendilerine resmi bildirim geldiği zaman F-16 satışının onaylanacağını kaydetti. Türkiye'nin dış politikası hakkında bazı endişeler taşıdıklarını, bununla birlikte Biden ile Türkiye arasındaki görüşmelerin olumlu istikamete gittiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, resmi bildirimde bulundu

Açıklama sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Kongre'ye resmi bildirim yapıldı. Türkiye F-16 savaş uçağı ile modernizasyon kiti satışına onay verilmesi talep edildi. Buna göre Türkiye 23 milyar dolarlık F-16 satışı yapılacak. Yunanistan'a yapılacak F-35 savaş uçağı satışının ise 8.6 milyar dolar civarında olacağı kaydedildi.

ABD'nin Türkiye-Yunanistan planı

ABD yönetimi, Türkiye ile Yunanistan'a aynı anda uçak satışı yapılması gerektiği yönünde ısrarcıydı. Bu ısrarın sebebinin, iki ülke arasında denge kurmak olduğu kaydedildi. Kongreye yapılan resmi bildirime 15 gün boyunca itiraz yapılmazsa satış gerçekleşecek.

Yorumlar (0)