Türkiye'nin hava harekatı dünya medyasında geniş yankı buldu

Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki terör saldırısının ardından Suriye ve Irak'taki terör hedeflerine yönelik geniş kapsamlı bir hava harekatı başlattı. Dünya basını ise düzenlenen hareketı manşetlerine taşıdı.

DÜNYA 14.01.2024, 16:25 Buse Önder
Türkiye'nin hava harekatı dünya medyasında geniş yankı buldu

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya dayanarak, gece yarısı gerçekleşen hava harekatında 54 noktanın vurulduğunu bildirdi. AFP'nin haberine göre, Irak'ın kuzeyindeki çatışmada dokuz askerin şehit olmasının ardından gerçekleşen bombardımanda, PKK'nın terör örgütü olarak kabul edildiği belirtildi. Ayrıca, Suriye'de vurulan YPG'nin ABD'nin müttefiki olduğu vurgulandı.

Türkiye ve ABD arasındaki anlaşmazlık gündemde

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Türk askeri üssüne yönelik saldırıdan bir gün sonra Türkiye'nin Irak ve Suriye'de hava saldırılarına başladığını rapor etti. Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, Irak'ta vurulan yerlerin belirtilmesine rağmen, Suriye'deki bölgelerin açıklanmadığına dikkat çeken AP, Bağdat yönetimi ya da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) henüz bir açıklama alınamadığını belirtti.

AP, Irak'ın kuzeyinde üsleri bulunan terör örgütü PKK'nın Türkiye'nin Batılı müttefikleri tarafından terör örgütü olarak kabul edildiğini hatırlatarak, buna karşılık Suriye'nin kuzeyindeki YPG'nin Türkiye ve ABD arasında bir anlaşmazlık konusu olduğunu yorumladı.

Çin haber ajansı Xinhua: Türkiye misilleme yaptı

Çin haber ajansı Xinhua, Türk askerlerinin yaşamını yitirmesine misilleme olarak Türkiye'nin Irak ve Suriye'nin kuzeyinde hava saldırıları başlattığını bildirdi. Savaş uçaklarının PKK ve YPG'ye ait onlarca hedefi vurduğunu belirten Xinhua, misillemenin teröristlerin bir Türk üssüne sızma girişimi sonrasında gerçekleştiğini aktardı.

Uluslararası medyada geniş yankı buldu

Amerikan Politico dergisi, PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki bir Türk askeri üssüne saldırmasının ardından gerçekleşen Türk hava saldırılarını, "Türkiye Suriye ve Irak'ta Kürt militanları bombalıyor" başlığıyla duyurdu.

Al Jazeera, Türk jetlerinin Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 29 hedefi vurduğunu bildirirken, YPG'nin ABD'nin müttefiki olduğunu vurguladı. Alman Tagesschau gazetesi, Türk ordusunun PKK terör örgütüne ait mağaralar, sığınaklar ve petrol tesislerini vurduğunu ancak kullanılan haritada Doğu ve Güneydoğu bölgelerini "Kürt bölgesi" olarak göstererek tartışmalara yol açtı.

Yerel medya ve İsrail'in perspektifi

Yerel medya kaynakları, Türk savaş uçaklarının teröristlere ait mağara, sığınak, depo ve petrol tesislerini yok ettiğini belirtirken, Şarkul Avsat gazetesi, saldırıya uğrayan Türk üssünün Irak'ın kuzeyindeki Zap Dağı'nda olduğunu rapor etti. İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi ise Türkiye'nin dokuz askerin şehit düşmesinin ardından Suriye ve Irak'taki hava harekatında onlarca teröristi etkisiz hale getirdiğini bildirdi.

Yorumlar (0)