Tel Aviv'de binlerce kişi ayaklandı: İstifa sesleri yükseldi

Tel Aviv’de bir araya gelen on binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya istifa çağrısı yaparken, İsrail polisi ile göstericiler arasında zaman zaman arbede yaşandı.

DÜNYA 17.03.2024, 10:08 Şeyda Gül
Tel Aviv'de binlerce kişi ayaklandı: İstifa sesleri yükseldi

İsrail hükümetinin yargı düzenlemelerine karşı protestolarda sembolleşen, polislerin demir bariyerlerle kapattığı Kaplan Caddesi'nde binlerce protestocu, akşam saatlerinde İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu’yu protesto etmek için toplandı. Protestonun başladığı alanda kurulan platformda aktivistler hükümeti eleştiren konuşmalar yaptı. Protestocular ise Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçilerim aleyhinde afiş, pankart ve dövizler taşıyarak sloganlar attı. Protestocular, "Seçimler hemen", "Netanyahu’yu devir" ve "Bizim hükümetimiz değilsiniz" sloganlarının yanı sıra düdük çalarak meydana doğru yürüdü.

Uzun süredir İsrail'i yok ediyor

Netanyahu'nun istifasını çok istediğini belirten Yael isimli protestocu, onun hayatından çıkmasını istediğini söyledi. İsrail'i yok ettiğini düşündüğünü kaydeden protestocu, “Uzun süredir İsrail'i yok ediyor” dedi.

İsrail polisi, meydanı demir bariyerlerle kapattı

İsrail polisi, meydanı çok sayıda birlik ve demir bariyerlerle kapatırken göstericiler bariyerleri tekmeledi. Yaşanan arbedede protestocuları engellemeye çalışan İsrail polisi güç kullanarak çok sayıda protestocuyu gözaltına aldı.

Savunma Bakanlığının önünde ateş yaktılar

Yürüyüşlerine devam etmeyi başaran bazı protestocu ise İsrail Savunma Bakanlığı’nın önünde büyük bir ateş yaktı. Polis ekiplerinin yangın söndürme tüpleriyle ve ayakkabılarıyla yangına müdahale etmeye çalıştı.

Polisin müdahalesine rağmen yürüyüşlerine devam eden protestocular, Tel Aviv'in merkezindeki Ayalon Otoyolu'nda kuzeye giden trafiği kapattı. Atlı polislerin müdahalesinin ardından otoyol yaklaşık yarım saat sonra yeniden trafiğe açılırken, ekipler protestocuları çembere alarak yolları kapatmalarını engelledi.

İsrailli esir yakınları da protesto düzenledi

Gazze’deki İsrailli esirlerin yakınları ise Savunma Bakanlığı binasının diğer tarafında protesto düzenledi. Protestocular, esirlerin bir önce salıverilmesi konusunda hükümete çağrı yaptı. Gösteride Fransa'nın Tel Aviv Büyükelçisi Frederic Journes ve Almanya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Steffen Seibert konuşma yaptı.

Onların dönüşü olmadan zafer olmaz

Gösterilerde konuşan eski Başbakan ve ana muhalefet lideri Yair Lapid, esirleri evlerine geri getirecek bir anlaşmayı bedeli ne olursa olsun destekleyeceklerini söyledi. Lapid, “Onların dönüşü olmadan zafer olmaz” dedi.

Yorumlar (0)