Sunak'tan Miçotakis'e: Tribünlere oynuyor

Rishi Sunak, Kiryakos Miçotakis'i, Atina'nın uzun bir süredir iadesini istediği Elgin Mermerleri hususunda 'tribünlere oynamakla' itham etti.

DÜNYA 30.11.2023, 00:40
Sunak'tan Miçotakis'e: Tribünlere oynuyor

İngiltere Başbakanı Sunak, parlamentodaki haftalık 'Başbakan'a Sualler" oturumunda, Yunanistanlı mevkidaşının, Elgin Mermerleri'nin iadesi hususunu toplantı evvelinde gündeme getirmesinin akabinde Miçotakis ile yapacağı görüşmeyi saatler kala iptal etmesini savundu.

İngiltere'nin müttefikleriyle illegal göçle mücadele ya da güvenliğin kuvvetlendirilmesi gibi önemli hususları görüşmekten her daim memnuniyet duyduğunu dile getiren Sunak, iptal edilen toplantının bu çerçevede olmadığını kaydetti.

Sunak, Yunanistanlı mevkidaşıyla gerçekleştireceği görüşmeyi iptaline dair şu ifadeleri kullandı:

"Bir toplantının maksadının geleceğe dönük önemli hususları tartışmak değil de tribünlere oynamak ve geçmiş dönemlerdeki meseleleri tekrar tartışmak olduğu açıkken bu çok uygunsuz bir davranıştı. Dahası... Bu hususta bir ülkeye belirli güvenceler ve belirli taahhütler verildiğinde ve sonra bunlar harfiyen yerine getirilmediğinde, bu ona yabancı gelebilir fakat benim görüşüme göre insanlar taahhütte bulunduklarında bunları yerine getirmelidir."



​​​​​​​Miçotakis rahatsızlığını dile getirmişti

Miçotakis, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, "Sunak'ın, programlanan görüşmemizi, görüşmeye saatler kala iptal etmesinden dolayı duyduğum rahatsızlığı ifade ediyorum." demişti. 

İngiltere ve Yunanistan'ın tarihi dostluk bağına sahip olduğunun altını çizen Miçotakis, İngiltere-Yunanistan ilişkilerinin kapsamının da son derece geniş olduğunu ifade etmişti. 

Miçotakis, "Ülkemizin 'Elgin Mermerleri' hususundaki görüşleri açıktır. İngiltereli mevkidaşımla bunları ve Ukrayna, Gazze, göç, iklim krizi gibi uluslararası gündemdeki çok büyük problemleri konuşma fırsatım olmasını umardım. Görüşlerinin adil olduğuna ve doğruluğuna inanan hiç kimse asla görüşlerin çatışmasından da korkmaz." yorumunda bulunmuştu. 

'Atina Akropol'ünün bir parçası olan 'Elgin Mermerleri', İngiltere'nin başkenti Londra'daki Britanya Müzesi'nde bulunuyor. 1800'lü senelerin başında İstanbul'da büyükelçilik görevi yapan Lord Elgin, kabartma ve heykellerini incelemek ve rölövelerini çıkartmak üzere müsaade alarak mermerleri İngiltere'ye nakletmişti. Yunanistan, uzun senelerdir mermerlerin iadesini talep ediyor.

Yorumlar (0)