Soğuk Savaş sonrası bir ilk: Dev tatbikat başladı

NATO'nun Soğuk Savaş döneminin ardından en büyük askeri tatbikatı Sarsılmaz Savunucu 2024 başladı.

DÜNYA 24.01.2024, 23:37
Soğuk Savaş sonrası bir ilk: Dev tatbikat başladı

NATO tarafından gerçekleştirilen açıklamada, ABD'ye ait olan havuzlu çıkarma gemisi USS Gunston Hall'ın ABD'nin Virginia eyaletindeki Norfolk'tan demir aldığı ve bir dizi operasyonun akabinde Atlantik'in diğer yakasına varacağı kaydedildi.

Tatbikat çerçevesinde ocak ayı içinde Kanada'nın Nova Scotia eyaletine bağlı olan Halifax'tan HMCS Charlottetown fırkateyninin de Avrupa'ya doğru hareket edeceği belirtilen açıklamada, NATO'nun kuvvetlerini Kuzey Amerika'dan Atlantik'in diğer tarafına taşıyarak Atlantik-Avrupa bölgesini takviye yeteneğini göstereceği bildirildi. 

SACEUR (NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı) Orgeneral Christopher Cavoli, "Sarsılmaz Savunucu 2024 tatbikatı kuvvetimiz, birliğimiz ve değerlerimizi, birbirimizi ve kurallar temelli uluslararası güveni koruma kararlılığımızın açık ve net bir göstergesi olacak." yorumunda bulundu.



90 bin asker katılıyor

31 NATO mensubu ve aday ülke İsveç'ten yaklaşık olarak 90 bin askerin iştirak edeceği tatbikatın mayıs ayı sonuna değin devam edeceği bilgisi aktarıldı.

NATO'nun Soğuk Savaş'ın ardından en büyük tatbikatının Polonya, Almanya ve Baltık ülkelerinde yapılması ve Rusya Federasyonu ile olası savaş senaryolarını ihtiva etmesi öngörülüyor.

NATO'nun Soğuk Savaş dönemindeki son büyük tatbikatı, 1988 senesinde 125 bin katılımcıyla düzenlenen 'REFORGER' olmuştu.

Yorumlar (0)