Rusya’nın gündeminde sular kaynıyor! Tasfiye süreci devam edecek

Rusya, Savunma Bakanlığı'nda son zamanlarda ortaya çıkan yolsuzluk iddialarıyla sarsılıyor. Son bir ay içinde 4 üst düzey yetkili yolsuzluk suçlamalarıyla tutuklandı. Batı medyası, Devlet Başkanı Putin'in sabrının artık tükenmekte olduğunu ve temizlik operasyonunun devam edeceğini iddia etti.

DÜNYA 27.05.2024, 12:11 Melina Ay
Rusya’nın gündeminde sular kaynıyor! Tasfiye süreci devam edecek

Mart ayındaki seçim zaferinin ardından 5’inci dönemine başlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yemin töreninin ardından ilk icraat olarak Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun görevine son verdi. Şoygu'nun yerine, Başbakan Yardımcısı ve ekonomist Andrey Belousov'un atanacağı duyuruldu.

Askeri üretimi düzene sokmak için görevlendirildi

Son haftalarda Rusya Savunma Bakanlığı'nda yaşananlar, 'tasfiye' sürecini de beraberinde getirdi. Çeşitli üst düzey yetkililer hakkında yolsuzluk iddialarıyla soruşturmalar başlatıldı.

İngiliz Guardian gazetesine göre, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun yerine getirilen ekonomist Andrey Belousov, savunma bakanlığındaki yolsuzluğu azaltmak ve uzun bir savaş için askeri üretimi düzene sokmakla görevlendirildi.

Her şey Ivanov’un tutuklanmasıyla başladı

Rusya Savunma Bakanlığı'ndaki değişim süreci, 23 Nisan'da kıdemli bir savunma bakan yardımcısı olan Timur Ivanov'un rüşvet suçlamaları ile tutuklanmasıyla başladı. Ivanov'un, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun yakın çalışma arkadaşı olduğu biliniyordu ve Ivanov'un tutuklanması, Şoygu'nun geleceği hakkında spekülasyonlara neden oldu.

Ivanov'un tutuklanmasını takip eden haftalarda, bakanlığın personel dairesi başkanı Yuri Kuznetsov ve Genelkurmay iletişim dairesi başkanı Vadim Shamarin gibi diğer üst düzey yetkililer de gözaltına alındı.

Son bir ay içinde dört üst düzey savunma yetkilisinin yolsuzluk iddialarıyla tutuklanması, bakanlıkta yaşanan önemli bir değişimin işareti olarak kabul ediliyor.

John Foreman: “Putin’in sabrı taştı”

İngiltere'nin Moskova'daki eski savunma ataşesi Yüzbaşı John Foreman, Rusya'da yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak "FSB artık savunma bakanlığı ve genelkurmayda etkili bir şekilde rol alıyor" dedi. “Putin artık sabırlı değil” diyen Foreman, tutuklamaların devam edebileceğini öne sürerek,

“Soygu ve Gerasimov şimdiye kadar bir tampon görevi gördüler ancak Putin sonunda adım atmaya karar verdi. Şoygu, görev süresi boyunca FSB'yi bakanlığın iç işlerine karışmamak konusunda kontrol altında tuttu. Ancak FSB'nin etkisi artık daha belirgin hale geliyor. Bir kez dişlerini gösterdiklerinde, ne kadar ileri gideceklerini tahmin etmek zor oluyor” açıklamalarını kaydetti.

Görevden başka birinin daha alınması söz konusu

Kremlin yetkilileri tarafından bu ayın başlarında yapılan açıklamada Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un görevine devam edeceği duyurulmuştu. Ancak, Gerasimov'un yardımcısı Shamarin'in tutuklanması, generalin askeri hiyerarşideki konumunu zayıflatabilir. John Foreman'a göre, Gerasimov'un görevden alınma ihtimali artmış durumda.

Eski bir savunma yetkilisi, savunma bakanlığındaki tutuklamaların güç dengesini FSB'nin lehine değiştirdiğini, ordunun ise içinde bulunduğu karmaşık durumu vurguladı.

Guardian gazetesine konuşan kaynaklara göre, üst düzey kovuşturmalar söz konusu olduğunda, bir tutuklama talep edilmeden önce Devlet Başkanı Putin mutlaka bilgilendirilir. Ancak, kaynağa göre bu yolsuzluk soruşturmasının bizzat Kremlin tarafından başlatılmış olma ihtimali düşük.

Memnuniyetsizliği zirveye çıkardı

Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, Ukrayna savaşındaki başarısızlıklar ve silahlı kuvvetler içindeki yaygın yolsuzluklar nedeniyle uzun süredir eleştiriliyordu. Özellikle paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeny Prigojin'in ordu liderlerine karşı başlattığı başarısız isyan, bu memnuniyetsizliği zirveye çıkardı.

FSB müfettişlerine fırsat

Guardian gazetesinde yer alan analize göre, Rusya'da kurumlar arasındaki derin rekabet ve Şoygu'nun görevden alınması, FSB müfettişlerine bir fırsat sunmuş olabilir. Eski bir Kremlin yetkilisine göre, bir savunma bakan yardımcısını hapse atmak her müfettişin hayalidir, çünkü bu tür durumlarda ciddi ödüller ve terfi fırsatları ortaya çıkabilir.

Yorumlar (0)