Rus muhalif lider cezaevinde öldü, gözler Putin'e döndü

Tutuklanacağını bilmesine rağmen 2021'de Rusya'ya dönen muhalif lider Alexei Navalny, cezaevine gönderilmişti. Tutuklu Navalny'nin 47 yaşında hayatını kaybetmesi, Amerika ile Avrupa'da yankı uyandırdı. Devlet liderleri, Rus muhalifin ölümüyle ilgili Putin'e işaret etti.

DÜNYA 16.02.2024, 18:34 Hakan Öksüz
Rus muhalif lider cezaevinde öldü, gözler Putin'e döndü

Rus muhalif lider Alexei Navalny, Yamal Yarımadası'ndaki cezaevinde 47 yaşında hayatını kaybetti. Rusya Federal Cezaevi Servisi (FSIN), Navalny'nin ölümüne ilişkin, "16 Şubat'ta yürüyüş yapan Aleksey Navalny, fenalaştıktan sonra bilincini yitirdi. Sağlık çalışanlarının hayata döndürme çabaları başarısız oldu. Aleksey Navalny'nin ölüm sebebi araştırılıyor." açıklamasında bulundu.

Stoltenberg: "Rusya, bu ölümle ilgili pek çok soruyu cevaplamalı"

Putin muhalifliğiyle tanınan Alexei Navalny'nin cezaevinde ölmesi, Amerika ile Avrupa'da yankı uyandırdı. 

Haber sonrası üzgün ve endişeli olduğunu söyleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya, bu ölümle ilgili pek çok soruyu cevaplamalı. Her geçen yıl daha da otoriter bir güce dönüşüyorlar. Ülkedeki muhalefete uyguladıkları baskı, bunun en somut göstergesi." ifadelerini kullandı.

Charles Michel: "İdealleri uğruna hayatından vazgeçti"

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "İdealleri onun için her şeydi. Bunlara ulaşabilmek için kendi hayatını feda etti. Bu trajik ölümün sorumlusu Rusya'dır. Belki mücadele edenler ölür ama özgürlük uğruna verilen mücadele asla sona ermez, sonraki nesillerde yaşamaya devam eder." değerlendirmesini yaptı.

Kamala Harris: "Putin'in acımasız ve baskıcı yönetiminin sonucu bu"

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, "Haber çok korkunç. Putin'in acımasız ve baskıcı yönetiminin sonucu bu. İstedikleri hikayeyi anlatsınlar. Ortadaki gerçek belli; bu ölümün sorumlusu Rusya." ifadelerini kullandı.

Zelenskiy: "Onu Putin öldürdü"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, diğer liderlere benzer bir yorumda bulunarak Rus lider Putin'i sorumlu tuttu. Muhalif Alexei Navalny'yi öldüren kişinin Putin olduğunu vurgulayan Zelenskiy, "İşkence gören diğer muhalifler gibi bunun da sorumlusu Putin." dedi.

Yorumlar (0)