Polonya'dan Ukraynalı göçmenlere yeni tarife

Savaştan kaçarak Polonya'ya sığınan yaklaşık 1,5 milyon Ukraynalı göçmen, ülkedeki barınma merkezlerinde yaşıyor. Polonya basınında çıkan haberlere göre hükümet, Ukraynalı sığınmacılardan barınma masraflarının bir kısmını almak için bir plan hazırlıyor. Peki ücret tarifesi nasıl olacak, söz konusu plan kimleri kapsayacak? İşte detaylar...

DÜNYA 30.11.2022, 10:26 Hakan Öksüz
Polonya'dan Ukraynalı göçmenlere yeni tarife

Rusya'nın saldırısıyla 24 Şubat'ta başlayan savaş, Ukrayna'nın bazı bölgelerini yaşanmaz hale getirdi. Savaştan kaçan milyonlarca Ukraynalı, Avrupa'ya göç etti. Ukraynalı göçmenlerin bir kısmı, Polonya'ya sığındı. Polonya hükümeti, Ukrayna'dan gelen 1,5 milyon göçmen için barınma merkezleri kurdu.

Polonya basınında çıkan haberlere göre Bakanlar Kurulu, ülkedeki barınma merkezlerinde kalan göçmenlerden ücret alacak. Ukrayna vatandaşlarının, söz konusu merkezlerdeki yemek ve barınma masraflarının bir kısmını karşılayacağı kaydedildi. Göçmenlerin bütün masraflarının devlet tarafından karşılanmasının, Polonya'yı ekonomik olarak zor durumda bırakacağı vurgulandı.

Ücret tarifesi nasıl olacak? 

Peki ücret tarifesi nasıl olacak? Edinilen bilgilere göre otel odalarında ve devlet okullarının yurtlarında 120 günden daha fazla süre konaklayan göçmenler, masrafların yarısını karşılayacak. Bu ücret günlük en fazla 8,83 dolar olacak. Söz konusu tesislerde 180 günden fazla kalanlar ise maliyetin yüzde 75'ini yetkililere ödeyecek. Bu durumdaki kişiler için günlük ücret ise en fazla 13,25 dolar olabilecek.

Kimleri kapsayacak?

Polonya hükümetinin söz konusu planının kimleri kapsayacağı da açıklandı. Engelliler ve yaşlıların bu plana dahil edilmeyeceği, ücretsiz şekilde konaklayacakları kaydedildi. Her Ukrayna vatandaşının ülkeye giriş ve çıkış tarihleri, Polonya Sosyal Sigorta Kurumuna bildirilecek. Polonya'dan ayrılan Ukraynalılara sağlanan yardımlar durdurulabilecek. 

1 Mart'ta uygulamaya konulacak

Ukraynalı göçmenlerden masrafların bir kısmının alınmasını öngören kurallar, 1 Mart 2023 itibarıyla uygulamaya konulacak. Söz konusu planın, Polonya Meclisi tarafından onaylanması gerekiyor. Şubat ayından bu yana Polonya'ya giren Ukraynalı sayısının yaklaşık 8 milyon olduğu belirtiliyor. Bu göçmenlerin bir kısmı geri dönerken, bir kısmının da diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor. Polonya'da şu an yaşayan Ukraynalı sayısının ise 1,5 milyon civarında olduğu kaydediliyor.

Yorumlar (0)