Parlamentodan geçti: Yunanistan'da eşcinsel evlilik yasallaştı

Yunanistan'da, dün parlamentoda kabul edilen eşcinsel evlilikler ve eşcinsel çiftlerin evlat edinmesi içeren tasarı resmi olarak yasallaştı. Ancak Ortodoks Kilisesi, bu yasanın "Anavatanın sosyal birliğini yozlaştırdığı" görüşünde.

DÜNYA 16.02.2024, 11:20 17.02.2024, 15:35 Buse Önder
Parlamentodan geçti: Yunanistan'da eşcinsel evlilik yasallaştı

Yunanistan'da eşcinsel evlilikleri mümkün kılan yasa tasarısı, Perşembe günü parlamentoda kabul edilerek yürürlüğe girdi. Meclis genel kurulunda 176 oyla lehine, 76 oyla karşı çıkılarak onaylanan tasarı, ülkede uzun süredir gündemde olan ve yoğun tartışmalara neden olan bir konuydu. Bu kararın ardından Yunanistan, eşcinsel evliliklere izin veren ilk Ortodoks Hristiyan ülke oldu.

İtirazlara rağmen onaylandı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, yasa tasarısını destekleyerek, Parlamentodaki oylamada ortaya çıkan kilise karşıtlığına ve parti içindeki bazı itirazlara rağmen reformu onayladı.

Miçotakis, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Oylama başarılı oldu. Yunanistan bu akşamdan itibaren Avrupa Birliği'nin eşcinsel evliliklere onay veren 16. üyesi olmaktan gurur duyuyor. Bu, insan hakları adında bir kilometre taşıdır. Alınan karar bugünün Yunanistan'ı için tutkulu bir biçimde Avrupa değerlerine bağlı, gelişmiş ve demokratik bir ülke olduğunu gösteriyor" dedi.

Başbakan Miçotakis, reformun ayrıca "Bazı vatandaşların haklarını, diğerlerinden bir şey almadan iyileştirdiğini" belirtti.

Meclis önünde kutlamalar yapıldı

Meclis oylamasının sonuçlarının açıklanmasının ardından parlamento binası önünde, gökkuşağı bayraklarıyla kutlama yapan çok sayıda vatandaş, bu tarihi adımın ardından duygusal anlar yaşadı.

Evlat edinme hakkını da içeriyor

Yunanistan'da eşcinsel evlilikleri mümkün kılan yasa tasarısının yürürlüğe girmesiyle birlikte, eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkı da tanındı. Bu hak daha önce dünya genelinde, aralarında 16 AB ülkesinin bulunduğu 36 devlet tarafından benimsenmişti.

Başbakan Miçotakis, geçen Ocak ayında parlamentoya sunacağını duyurduğu tasarı ile Ortodoks Kilisesi'nin tepkisini çekmişti. Bu açıklamanın ardından, tasarıya karşı çıkan yaklaşık 4 bin Atinalı, ellerinde ikonalar ve haçlarla protesto gösterisi düzenlemişti. Kilise, tasarıya "tamamen karşı" olduğunu belirterek çocukların eşcinsel çiftlerle bir "kargaşa ortamında" büyüyecek olmasını eleştirmişti.

Tasarıya yönelik eleştiriler devam ediyor

Ortodoks Kilisesi'nin Yunanistan lideri Başpiskopos II. Hieronymos, reformu "Anavatanın sosyal birliğini yozlaştıran yeni gerçeklik" olarak niteledi. Başbakan Miçotakis'in genel başkanlığını yaptığı muhafazakar Yeni Demokrasi partisi içinden de tasarıya itiraz eden ve endişelerini dile getiren milletvekilleri bulunmaktaydı.

Muhalefetteki Syriza ve diğer bazı küçük muhalefet partileri ise eşcinsel evliliklere ve eşcinsel çiftlerin evlat edinmesine olanak sağlayan tasarıyı desteklemişti.

Yorumlar (0)