Ölüm oranı yüzde 100'ü gördü: Bu hastalık akciğer yerine beyinde yayılıyor!

Kovid-19'u mutasyona uğratarak klonlayan bilim insanları, gerçekleştirdikleri deneyler sonucunda yeni bir virüs keşfettiklerini ve bu virüsün öldürücülüğünün en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.

DÜNYA 17.01.2024, 13:16 Buse Önder
Ölüm oranı yüzde 100'ü gördü: Bu hastalık akciğer yerine beyinde yayılıyor!

Çinli bilim insanlarının yaptığı bir çalışmada, Kovid-19 virüsünün mutasyona uğratılmasının ardından ortaya çıkan yeni bir varyantın öldürücülüğünün yüzde 100'e ulaştığı bildirildi. Çin'de fareler üzerinde test edilen bu virüs, pangolinlerden alınan GX_P2V adlı Kovid benzeri bir virüsün klonlanmasıyla elde edildi.

Yapılan deneylerde virüsün bütün fareleri 8 gün içinde öldürdüğü ve farelerin beyin ile gözlerinde yüksek seviyede viral yük oluşturduğu belirlendi.

‘Anlamsız ve korkunç bir deney’

Çalışmayı yürüten bilim insanları, farelere enjekte edilen virüsün neden olduğu etkileri görmek isteseler de, bütün farelerin ölümü üzerine deneyi tamamlayamadı. Farelerin ölümlerinin ardından yapılan incelemelerde virüsün beyinlerinde ve gözlerinde yüksek düzeyde viral yük olduğu gözlendi. Bu durum, virüsün vücutta benzersiz bir şekilde çoğalarak yayıldığını gösterdi.

Bilim dünyasında bu tür deneylere yönelik eleştiriler artarken, bazı uzmanlar bu çalışmaları "anlamsız ve korkunç" olarak nitelendirdi.

Neden Pangolinler?

Kovid-19 virüsünün taşıyıcıları olduğu bilinen ve koronavirüsleri yarasalardan insanlara geçiren ara konak olarak düşünülen pullu bir memeli türü olan pangolinleri inceleyen bilim insanları, bu canlılardan alınan örnekleri laboratuvar ortamında mutasyona uğrattı.

Yapılan araştırmada, araştırmacılar farelerin vücutlarına enjekte edilen virüsün 6. gününde akciğerlerde azaldığını, ancak aynı süreçte beyindeki viral yükün arttığını ortaya çıkardı. Deneyin sonucunda bütün fareler, şiddetli beyin enfeksiyonu nedeniyle yaşamlarını yitirdi.

Yorumlar (0)