Norveç’ten Filistin çıkarması: “Norveç, Filistin devletini ve BM’deki yerini tanımaya hazır”

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Norveç, Filistin devletini ve Birleşmiş Milletler ’deki (BM) yerini tanımaya hazır. Asıl soru, bölgede barışa yönelik süreci desteklemek için bunu hangi dönemde ve hangi ortamda yapacağımızdır” dedi.

DÜNYA 12.04.2024, 17:09 Melina Ay
Norveç’ten Filistin çıkarması: “Norveç, Filistin devletini ve BM’deki yerini tanımaya hazır”

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Filistin devletinin tanınması için AB ülkelerinde temaslarda bulunmak üzere Norveç'e gitti. Norveçli mevkidaşı Jonas Gahr Store ile Oslo'da bir araya gelen Sanchez, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Sanchez, toplantıda Filistin devletinin tanınmasına ilişkin bir mutabakata varıldığını ve Avrupa'nın bu konuda hazır olduğuna dair ‘açık işaretler’ olduğunu belirtti.

Rehinelerin serbest bırakılmalı

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, İspanya Başbakanı Sanchez'i ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, Orta Doğu'daki durum ve Gazze'deki trajedi hakkında görüştüklerini açıkladı. Store, Norveç ve İspanya'nın sivillerin hedef alınmasını ve masum insanların ölümüne yol açan saldırıları kınadıklarını ifade ederek, acil insani yardımların erişimi, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması taleplerini dile getirdi.

“Demokratik bir Filistin'i tanımaya hazır”

Filistin devletinin tanınması konusunun da ele alındığını söyleyen Store, “Norveç tarafı olarak burada da aynı fikirde olduğumuzu söyleyebilirim. Norveç, Filistin devletini ve BM’deki yerini tanımaya hazır. Norveç, hem Batı Şeria'yı hem de Gazze'yi yönetebilecek demokratik bir Filistin'i tanımaya hazırdır. Filistin Yönetimini ve yeni Başbakanı destekliyoruz. Asıl soru, bölgede barışa yönelik süreci desteklemek için bunu hangi dönemde ve hangi ortamda yapacağımızdır” dedi.

Yorumlar (0)