Musul'da tarih katliamı!

Irak Ulusal Müzesi Başkanı Luma Yas, 2014’teki DEAŞ saldırılarında Musul Müzesi'nin yüzde 98’inin tahrip olduğunu ve tarihî eserlerin örgüt tarafından bir kazanç kapısı olarak görüldüğünü açıkladı.

DÜNYA 08.07.2019, 10:50 08.07.2019, 11:29
Musul'da tarih katliamı!

Yas, tarihî Mezopotamya coğrafyasında binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan Irak’ta bulunan müzelerinin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.  Musul Müzesi’nin neredeyse tamamına yakınının, Haziran 2014’te Musul’a giren terör örgütü DEAŞ nedeniyle hasar gördüğünü belirten Yas, tarihi eserlerin örgüt tarafından bir kazanç kapısı olarak görüldüğünü aktardı.

"Petrol geliri kesilince tarihî eser ticaretine başladı"

Yas, konuya ilişkin şunları söyledi:

“DEAŞ, Musul’da önce petrolden gelir elde ediyordu. Petrol geliri kesilince tarihî eser ticaretine başladı. Musul’daki eserler parçalanarak dağıtıldı ama en önemli ve değerlileri ise çalınıp satıldı. Musul Müzesi’nin yüzde 98’i tahrip edildi.”  

Musul Müzesi’nin akıl almaz şekilde patlayıcı yerleştirilerek, dozerlerle yıkıldığını kaydeden Yas, sözlerine şöyle devam etti:

“Müzedeki tarihi eserler kazma ya da testere gibi aletlerle parçalansaydı tamir edilebilir yanı olurdu. Ama patlayıcılarla yok edildi. Hangi parçanın hangi esere ait olduğunu bulmakta zorlanıyoruz ve bunları ayırt edemiyoruz. DEAŞ’ın Musul’da yaptığı bu kültür katliamı gerçekten insanlığın ortak tarihi için büyük bir felaket ve tarihi eserlere karşı işlenen en vahşice cinayet.”   

Luma Yas, kadim şehrin uğradığı yıkımın sadece rakamlarla ifade edilmesinin imkansız olduğunu belirterek, “Musul tarihi, eserleri, kültürü, halkı ve tüm medeniyetiyle yok edildi ve adeta toprağa gömüldü.” diye konuştu.  

Türkiye ile ortak proje
 
Çalınan tarihi eserlerin iadesi konusunda başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerin yardımlarından övgüyle bahseden Yas, Bağdat’taki ulusal müzenin iyileştirilmesi için Türkiye ile ortak projeleri olduğunu söyledi.
 
Irak Ulusal Müzesi Başkanı Luma Yas, sadece Musul Müzesi’nin değil başkent Bağdat’taki ulusal müzenin de 2003’teki ABD işgalinin ardından büyük yağma ve tahribata maruz kaldığına iaşret etti. 

Müzede bulunan bütün belgelerin çalındığını ve tarihi eserlerin parçalandığını aktaran Yas, müzedeki depolara girilerek yaklaşık 15 bin parça tarihî eserin çalındığını ve bunlardan sadece 3 bin 800’ünün geri alınabildiğini bildirdi.

Yorumlar (0)