Mısır'da piramiti granitle kaplayacaklar! Tartışmalar alevlendi

Mısır'da 4500 yıllık Mikerinos Piramidi'nin restorasyonu planı geçtiğimiz günlerde onaylanmıştı. Ancak granit ile kaplanma planını içeren bu restorasyon tartışmaların odağına girdi.

DÜNYA 01.02.2024, 10:47 Buse Önder
Mısır'da piramiti granitle kaplayacaklar! Tartışmalar alevlendi

Mısır’da tarihi Mikerinos Piramidi'nin restorasyonuyla ilgili yapılan planlar, uzmanlar ve kamuoyu arasında büyük bir tartışma yarattı. Giza piramitleri arasında en küçük olan Mikerinos Piramidi, 4500 yıllık geçmişiyle büyük öneme sahipti, ancak Japonya tarafından finanse edilen ve en az 3 yıl sürecek olan granit taşlarla kaplama projesi, eleştirilerin odağı haline geldi.

Hükümet tarafından destekleniyor

Proje, Japonya tarafından finanse edilirken, Mısır hükümeti tarafından da destekleniyor. En az 3 yıl sürecek olan restorasyon çalışması, Mikerinos Piramidi'nin granit taşlarla kaplanmasını içeriyor. Ancak bu karar, birçok uzman tarafından eleştiriliyor ve sosyal medyada da geniş bir şekilde tartışılıyor.

‘Uzmanlara danışılmadı’

Projenin en büyük eleştirmenlerinden biri, Kahire'deki Misr Üniversitesi'nden akademisyen İbrahem Badr, projeyi "felaket" olarak tanımlayarak, restorasyon için evrensel kuralların okunması gerektiğini ve özellikle de Mısır'daki tarihi yapılarla ilgili uzmanlara danışılması gerektiğini belirtti.

Mısırlı yetkililerin, uzmanlara danışmadan bu projeyi onaylamalarını eleştiren Badr, bu kararın piramit üzerindeki tarihi ve kültürel önemi göz önüne alındığında daha dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Restorasyonun çok geniş bir kapsamda olduğunu ifade eden Kahire Amerikan Üniversitesi'nden araştırmacı Salima İkram ise, projenin bugün iyi bir fikir olarak görünse bile, zaman içinde eleştirilme riski taşıdığını belirtti.

Yeniden gözden geçirilecek

Eleştirilerin ardından, Mısır hükümeti projeyi gözden geçirmek üzere uzmanlardan oluşan bir komisyon görevlendirdi. Ancak, gözden geçirme sürecinin sonucunda projenin değişip değişmeyeceği henüz netlik kazanmış değil. Bu belirsizlik, projenin devam ediyor olmasıyla birlikte, tartışmaların sürmesine neden oluyor.

Tarihi bir önem taşıyor

Mikerinos Piramidi, 62 metre yüksekliğinde olup, Giza piramitleri arasında en küçük yapı olarak bilinen ve M.Ö. 2510 yılında tamamlandığı tahmin edilen bu piramidin tarihi ve kültürel önemi, restorasyon sürecinde dikkate alınması gereken önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Yorumlar (0)