Meta hakkında ‘Gazze savaşını sansürlüyor’ iddiası ile dava açıldı

Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformların sahibi olan Meta, Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana, Filistinlilere destek veren paylaşımları sürekli olarak sansürlemek ve engellemekle suçlanıyor.

DÜNYA 06.06.2024, 17:56 Buse Önder
Meta hakkında ‘Gazze savaşını sansürlüyor’ iddiası ile dava açıldı

Meta, Facebook, Instagram, WhatsApp ve Oculus gibi platformları bünyesinde barındıran teknoloji devi, Gazze savaşıyla ilgili içeriklere önyargılı davranmakla suçlanıyor. Bu suçlamayla eski bir Meta çalışanı olan Filistin asıllı Amerikalı mühendis Ferras Hamad tarafından Kaliforniya Eyalet Mahkemesi'nde dava açıldı.

Ferras Hamad, 2021 yılından bu yana Meta'nın makine öğrenimi ekibinde çalıştığını belirtti. Şubat ayında işten çıkarıldığını söyleyen Hamad, Meta'nın kendisini "Filistinlilerin Instagram paylaşımlarının bastırılmasına neden olan hataların düzeltilmesine yardımcı olmaya çalıştığı" için kovduğunu dile getirdi.

‘Şirket içi yazışmaları sildi’ iddiası

Kaliforniya Eyalet Mahkemesi'ne sunulan şikayet dilekçesinde, Meta'ya karşı 'ayrımcılık', 'haksız fesih' ve 'diğer yanlış uygulamalar' suçlamaları yer alıyor. Hamad, Meta'nın Filistinlilere karşı önyargılı davrandığını, hatta şirketin Gazze'deki akrabalarının ölümünden bahseden şirket içi yazışmaları bile sildiğini iddia etti.

Ayrıca, Filistin bayrağı emojisi kullanımına ilişkin soruşturma yürütülürken, benzer bağlamlarda İsrail veya Ukrayna bayrağı emojilerini paylaşan çalışanlara yönelik bir soruşturma başlatılmadığını belirtti.

Hamad'ın iddiaları, insan hakları örgütlerinin Meta’nın İsrail ve Filistin hakkında yayınlanan içeriklere yönelik uzun süredir devam eden eleştirilerinin bir uzantısı niteliğinde görülürken, 2021 yılında şirket tarafından yaptırılan harici bir soruşturma da bu eleştirilerin doğruluğunu da destekler nitelikte olduğu belirtildi.

Şikayet dilekçesini sundu

Şikayet dilekçesine göre, Hamad, işten çıkarılmasının SEV (site etkinliği) olarak bilinen ve platformdaki ciddi sorunları gidermek için uygulanan acil durum prosedüründen kaynaklandığını belirtti. Hamad, Filistinli Instagram kullanıcıları tarafından paylaşılan içeriklere getirilen kısıtlamalarla ilgili bir SEV'in ele alınışında, paylaşımların aramalarda ve akışlarda görünmesini engelleyen usule ilişkin hatalar tespit ettiğini kaydetti.

Hamad'ın belirttiği bir vakada, Filistinli foto muhabiri Motaz Azaiza tarafından yayınlanan ve Gazze'de yıkılmış bir binayı gösteren kısa bir videonun 'pornografik' olarak yanlış sınıflandırıldığı ortaya çıktı.

Hamad, bu durumun düzeltilmesi için çaba sarf ettiğini ancak Meta içindeki bazı çalışanlardan çelişkili yönlendirmeler aldığını belirtti. Daha önce İsrail, Gazze ve Ukrayna ile ilgili benzer hassas SEV'ler üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi. Yöneticisinin daha sonra SEV'in kendi iş fonksiyonunun bir parçası olduğunu yazılı olarak teyit ettiğini belirtti.

‘Şirket içi ayrımcılık yapılıyor’

Ancak, kısa bir süre sonra bir Meta yöneticisi Hamad'a bir soruşturmanın konusu olduğunu bildirdi. Bu duruma karşılık olarak Hamad, 'şirket içi ayrımcılık' şikayetinde bulundu. Günler sonra ise işten çıkarıldı. Meta, Hamad'ın işten çıkarılma sebebi olarak, çalışanların kişisel olarak tanıdıkları kişilerin hesaplarıyla ilgili konularda çalışmasını yasaklayan bir politikayı ihlal ettiğini söyledi.

Hamad ise Motaz Azaiza ile kişisel hiçbir bağı, bağlantısı olmadığını ifade etti.

Meta tüm suçlamaları reddetti

Meta, uluslararası medyanın Hamad'ın suçlamalarına ilişkin yorum yapmayı reddetti. Hamad'ın iddiaları, insan hakları örgütlerinin Meta'nın İsrail ve Filistin hakkında yayınlanan içeriği denetlemeye yönelik eleştirilerinin son halkası olarak görülüyor. Şirket, savaşın patlak vermesinden bu yana bombardıman altındaki Filistinlilere destek ifadeleri ve paylaşımlarını sürekli olarak bastırmakla suçlanıyor.

Yılın başında yaklaşık 200 Meta çalışanı, İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg ve diğer yöneticilere yazdıkları açık mektupta benzer tepkilerini dile getirmişlerdi.

İsrail-Gazze savaşı ve insani kriz

İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı savaşta, Gazze'de şu ana kadar 36 binden fazla insan hayatını kaybetti. Çoğu kadın ve çocuk olan on binlerce kişi yaralandı ve yüz binlerce Filistinli mülteci konumuna düştü. BM'ye göre açlığın ve kıtlığın vurduğu bölgede ağır bir insani kriz yaşanıyor.

Yorumlar (0)