Mandela'nın kızı satış için kararlı, Güney Afrika karşı çıkıyor

Nelson Mandela'nın kızı Makaziwe Mandela, babasına ait 70 parça eşyayı ABD'deki açık artırmada satışa sunacak. Güney Afrika Cumhuriyeti, eşyaların "ulusal miras" olduğunu öne sürerek satışı engellemeye çalışıyor.

DÜNYA 20.01.2024, 00:40 20.01.2024, 00:54 Hakan Öksüz
Mandela'nın kızı satış için kararlı, Güney Afrika karşı çıkıyor

Nelson Mandela, Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki ilk siyahi devlet başkanı olarak unutulmaz liderler arasına adını yazdırdı. Ülkede demokratik yollarla seçilen ilk siyahi lider olan Mandela, 1994 yılında görev başına geldi. 2013'te 95 yaşında hayata gözlerini yuman Mandela, geride başarılarla dolu bir siyasi kariyer bıraktı.

70 parça eşyayı ABD'de satışa çıkardı

Nelson Mandela'nın kızı Makaziwe Mandela, babasına ait olan 70 parça eşyayı açık artırma yoluyla ABD'de satışa çıkarması, ülkedeki başlıca tartışma konularından birine dönüştü. Mandela'nın kızının açık artırmaya koyduğu eşyaların arasında yabancı ülke liderlerinden hediyeler, kimlik kartı, renkli Madiba gömlekleri ve işitme cihazı gibi parçalar bulunuyor.

Satışın durdurulması için temyiz başvurusu yapıldı

Makaziwe Mandela'nın açık artırma yoluyla eşyaları satışa çıkarmasını engellemek isteyen Güney Afrika Miras Kaynakları Ajansı, bunun için temyiz başvurusu yaptı. Satışa çıkarılan eşyaların, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne ait olduğu bildirildi.

Spor, Sanat ve Kültür Bakanı Zizi Kodwa, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ülkenin mirasını korumak zorundayız. Mandela, ülke mirasının ayrılmaz bir parçası. Onun mirasını ve deneyimlerini koruyacağız. 

Açık artırma pazartesi günü başlayacak

Güney Afrika Cumhuriyeti, söz konusu eşyaların "ulusal miras" olduğunu bildirerek satışı durdurmaya çalışıyor. Hükümet, 2021'den beri açık artırmayı engellemek için girişimlerde bulunuyor. Açık artırma, 22 Ocak Pazartesi günü Guernsey müzayede evinde başlayacak. 

Yorumlar (0)