Kremlin'den misilleme tehlikesi: Rus varlıklarının kullanımıyla Ukrayna'ya karşı hareket

Avrupa Birliği'nin dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirleri Ukrayna'ya silah sağlamak için kullanma planlarına tepki gösteren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu adımına karşı Rusya'nın misilleme yapacağını belirterek “Kendi çıkarlarımıza uygun farklı yöntemler seçeceğiz" dedi.

DÜNYA 21.03.2024, 18:19 21.03.2024, 19:04 Melina Ay
Kremlin'den misilleme tehlikesi: Rus varlıklarının kullanımıyla Ukrayna'ya karşı hareket

Avrupa Birliği'nin (AB) dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirleri Ukrayna'ya silah sağlamak için kullanma planları Kremlin'in sert tepkisine neden oldu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, AB'nin bu adımına karşı Rusya'nın misilleme yapacağını açıkladı. Ancak, Peskov, misilleme adımlarının doğrudan karşılıklılığa dayanmayacağını belirterek, "Kendi çıkarlarımıza uygun farklı yöntemler seçeceğiz" dedi.  

Borell’in önerisine Kremlin sözcüsünden açıklama geldi

Peskov'un açıklamaları, AB'nin Rus varlıklarının kullanımına ilişkin önerisine karşılık olarak yapıldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in önerisi, Rusya'nın Donetsk'te başlattığı özel operasyonun ardından geldi.

Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın dondurulan varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'nın mücadelesinde desteklenmesi amacıyla kullanılmasına ilişkin Konsey'e bir öneri sundum" ifadelerini kullandı. Bu öneri, Avrupa Barış Fonu'ndan yüzde 90 ve AB bütçesinden yüzde 10 olmak üzere kaynak tahsisi öngörüyor.

Rusya ile AB arasında gerilim artıyor

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov da Batı'nın kararlarını yakından takip ettiklerini ve ülkelerinde dondurulan varlıkların olduğunu belirtti. Siluanov, "Varlıklarımıza yönelik her türlü eylem simetrik karşılık alacak" şeklinde konuştu. Bu açıklamalar, Rusya ile AB arasındaki gerilimi artırırken, tarafların aldığı pozisyonlar ve karşılıklı tehditler uluslararası ilişkilerde yeni bir boyut kazandırıyor.

Yorumlar (0)