Korkulan oldu! Refah’ta kıyamet kopuyor: Yüzlerce ölü var

1,5 milyon Filistinlinin sığındığı şehir gece boyunca kıyameti yaşadı, İsrail katliamında en az 100 can kaybı olduğu düşünülürken Al Jazeera, Mısır sınırına çok yakın bölgelerin de İsrail tarafından bombalandığını bildirdi.

DÜNYA 12.02.2024, 10:12 12.02.2024, 10:14 Buse Önder
Korkulan oldu! Refah’ta kıyamet kopuyor: Yüzlerce ölü var

İsrail güçleri, Mısır sınırındaki Refah şehrine havadan ve karadan yoğun bir saldırı düzenledi. Filistinli siviller için son sığınak haline gelen bu şehirde, İsrail savaş uçakları bombardımana katılırken, işgal güçleri karadan topçu ateşleriyle destek sağladı. Günlerdir süregelen bu saldırılar ile muhtemel bir İsrail kara işgali korkuyla bekleniyordu.

Refah semalarında helikopterlerin uçuşu ve Gazze Şeridi açıklarındaki savaş gemilerinin katılımıyla daha da yoğunlaşan saldırılarda, aralarında iki caminin de bulunduğu 11 binanın yerle bir olduğu belirtildi. İsrail'in hava ve kara saldırılarında en az 100 can kaybı yaşandı. Al Jazeera, Mısır sınırına yakın bölgelerin de saldırıya uğradığını bildirdi.

Rehine operasyonu iddiası

İsrail ordusu, Refah'taki saldırıların bir rehine kurtarma operasyonuyla bağlantılı olduğunu ve Gazze Şeridi'nde tutulan iki rehinenin kurtarıldığını duyurdu. Kurtarma operasyonu sırasında silahlı çatışma yaşandığı bilgisini veren ordu sözcüsü, İsrail'e getirilen rehinelerin 61 yaşındaki Fernando Marman ve 70 yaşındaki Louis Har adlı iki erkek olduğunu kaydetti.

Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah şehrinde savaştan önce 270 bin kişi yaşarken, şu an şehir etrafı çadırlarla çevrilmiş durumda ve İsrail katliamından kaçanlar için gidecek başka bir yer bulunmuyor.

Netanyahu saldırı uyarısında bulundu

İsrail işgal güçlerinin Gazze'deki binaların yarısını enkaza çevirmesi sonrasında, Refah'ın kısa süre içerisinde karadan işgale girişeceği biliniyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hafta sonu Refah'a saldıracaklarını belirterek siviller için güvenli bir koridor oluşturacaklarını iddia etti. Ancak, dünya genelinde birçok ülke, bu kara saldırısının felakete yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

ABD operasyona sıcak bakmıyor

ABD lideri Joe Biden, Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Refah'a sığınan 1 milyonu aşkın insanın güvenliğini sağlamadan askeri operasyona başlanmaması gerektiğini vurgulayarak, İsrail'e bu yönde uyarılarda bulundu.

Hafta sonu boyunca ABD'den Hollanda'ya, Umman'dan Suudi Arabistan'a birçok ülkeden yapılan üst üste gelen uyarılar ise devam ediyor.

Yorumlar (0)