İsviçre, Beypazarı maden suyunu yasakladı

Federal Gıda Güvenliği birimi, Beypazarı marka maden suyunda denetimler sırasında aşırı yüksek bor içeriği tespit ettiğini duyurdu ve buna karşılık ürünün yasaklanmasına karar verildi.

DÜNYA 16.04.2024, 16:33 16.04.2024, 20:53 Buse Önder
İsviçre, Beypazarı maden suyunu yasakladı

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde faaliyet gösteren bir şirketin ürettiği maden suyu, İsviçre'de alınan bir kararla yasaklandı. İddialara göre, 67 yıldır maden suyu üreten Beypazarı Karakoca'nın ürününde bor elementi tespit edildiği gerekçesiyle harekete geçildi.

Bu durumun, hamilelikte çocuk gelişimini ve doğurganlığı olumsuz etkilediği öne sürüldü.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi'nden yapılan açıklamada, Beypazarı marka maden suyunda aşırı yüksek bor içeriği saptandığı belirtildi. Söz konusu birim, adı geçen maden suyunun tüketilmemesi yönünde potansiyel müşterilere tavsiyede bulundu.

Ürün piyasadan çekildi

Alınan karar, 12 Aralık 2023 üretim ve 14 Şubat 2025 son kullanma tarihli 0940.4 parti numaralı ürünü kapsıyor. Denetimler sırasında aşırı bordan etkilendiği belirtilen ürünün derhal piyasadan çekildiği ifade edildi.

Bor elementinin sağlığa etkisine dair yapılan açıklamada ise borun kayalardan ve topraktan yıkanabileceği, dolayısıyla maden suyunda da bulunabileceği vurgulandı. Ancak, borun fetal gelişimi ve doğurganlığı olumsuz etkileyebileceği ve uzun vadeli sağlık risklerine neden olabileceği belirtildi.

Türk yetkililerden henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Yorumlar (0)