İsveç kararı sonrası Türkiye'ye F-16 satışına ABD'den yeşil ışık

TBMM'de İsveç'in NATO üyeliğine dair tasarının onaylanması, ABD'de yankı uyandırdı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, "Başkan Joe Biden başından beri destekliyordu." diyerek Türkiye'ye F-16 satışı konusuna değindi. Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Kongredeki bazı üyelerin, İsveç'in üyeliğinin onaylanması halinde Türkiye'ye yeşil ışık yakacaklarını açıkça söylediklerini hatırlattı.

DÜNYA 24.01.2024, 09:48 24.01.2024, 18:08 Hakan Öksüz
İsveç kararı sonrası Türkiye'ye F-16 satışına ABD'den yeşil ışık

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin tasarının TBMM'den dün akşam onaylanması sonrası ABD'den memnuniyet bildiren açıklamalar geldi. Washington yönetimi, İsveç kararının ardından Türkiye'ye F-16 satışını gündeme getirdi.

Beyaz Saray yetkilisi: "Başkan Biden hep destekliyordu zaten"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, TBMM'de onaylanan tasarı sonrası Türkiye'ye F-16 satışı hakkında konuştu. ABD Başkanı Joe Biden'ın sürecin başından bu yana bunu desteklediğini kaydeden yetkili, "F-16 satışı ile birlikte NATO üyeleri arasındaki çalışılabilirlik artacaktır. Bu ABD'nin ulusal çıkarları için de önemli. Konuya dair Kongrede bir çalışma yürütülüyor." dedi.

Sözcülerden biri konuştu: "İsveç kararı, F-16 satışını kolaylaştıracak"

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de TBMM'de onaylanan tasarı sonrası NATO'nun güç kazanacağını belirtti. Türkiye'nin F-16 satışı hakkında Başkan Biden'ın uzun süredir olumlu tarafta olduğunu kaydeden sözcü, "Kongredeki bazı üyeler, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması halinde Türkiye ile ilgili kararlarının değişebileceğini açıkça belirtmişti." ifadelerini kullandı.

Blinken: "Takdirle karşılıyoruz"

Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "ABD, Türkiye'nin kararını takdirle karşılıyor. NATO her zamankinden daha güçlü olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)