İsrail, Refah'a operasyon planını açıkladı! Filistinliler tahliye edilecek

İsrail, Gazze saldırılarını 160 gündür sürdürürken, Refah kentine saldırı düzenlemeye hazırlandıklarını duyurdu.

DÜNYA 14.03.2024, 11:15 Buse Önder
İsrail, Refah'a operasyon planını açıkladı! Filistinliler tahliye edilecek

İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarını 160 gündür sürdürürken, olası bir kara operasyonuna hazırlanıyor. Bu süre zarfında Gazze'de yaşayanlar ise gelecek kara saldırısının endişesiyle sarsılmış durumda. Uluslararası alanda tepkilerin yükseldiği bir dönemde, İsrail ordusu yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine düzenlemeyi planladığı operasyonun ayrıntılarını paylaştı.

Ancak, dünyanın dört bir yanından gelen baskılar ve uyarılara rağmen, İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu'nun Refah'a kara operasyonu düzenleme konusundaki ısrarı devam ediyor.

1,5 milyon Filistinli tahliye edilecek

İsrail'in kara operasyonuna dair en yeni açıklama ordu sözcüsü Daniel Hagari'den geldi. Hagari, operasyon öncesinde, sınır kentinde çadırlarda yaşayan 1,5 milyon Filistinliyi bölgeden tahliye edeceklerini açıkladı. Gazze Şeridi'nin merkezinde, sivillerin geçici olarak barınacağı bir alan oluşturacaklarını söyleyen Hagari, bu alanı "insani ada" olarak tanımladı. Ancak, sivillerin ne zaman bölgeden çıkarılacağına dair net bir bilgi vermedi.

Refah'a yönelik operasyonun felaketle sonuçlanacağını ileri süren devletler uluslararası uyarılar yapmaya ve operasyondan vazgeçmeye yönelik çağrılarda bulunmaya devam ediyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, sivillerin durumuna ve güvenliğine dair inandırıcı bir plan olmadan Refah operasyonuna karşı olduklarını açıklamıştı.

Filistinlilerin son durağı: Refah

Refah, Mısır sınırında yer alan bir kent olup, İsrail'in yerinden ettiği 1,5 milyon Filistinli için son sığınma noktası haline geldi. Ancak, yeterli konut olmaması nedeniyle Refah'a sığınan Filistinliler, derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef almakta ve sivil yerleşim yerlerini hedef alıyor. Bu nedenle, İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde güvenli bir sığınacak yerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

Ayrıca, İsrail'in 160 gündür sürdürdüğü saldırılar sonucunda Gazze Şeridi'nde büyük bir insani felaket yaşanıyor. Yüzlerce kişi öldürüldü, binlerce kişi yaralandı ve çoğu hastane hizmet dışı kaldı. BM ve diğer uluslararası kuruluşlar, insani yardımların engellenmemesi ve bölgeye yardımın artırılması çağrısında bulundu. Ancak, İsrail'in engellemeleri nedeniyle bu yardımların ulaşması zorlaşıyor.

Yorumlar (0)