İsrail ordusu 4 rehineyi kurtarırken 274 kişinin canına kıydı!

İsrail, 4 esirin tutulduğunu tespit ettiği Nuseyrat'a operasyon düzenledi. Nuseyrat Mülteci Kampı havadan vuruldu, çoğu sivil en az 274 kişi can verdi. Kanlı operasyonda 4 rehinenin kurtarıldığı açıklandı. Operasyona stratejik anlamda destek verdiklerini söyleyen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, saldırıda ölen sivillerle ilgili bir rahatsızlık duyup duymadığı sorusu karşısında zor anlar yaşadı.

DÜNYA 10.06.2024, 11:36 Hakan Öksüz
İsrail ordusu 4 rehineyi kurtarırken 274 kişinin canına kıydı!

Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat'a bir operasyon düzenleyen İsrail ordusu, 4 rehinenin kurtarıldığını açıkladı. Operasyonda yaralanan bir İsrail polisinin öldüğü duyuruldu. Kurtarılan İsrailli rehinelerin isimlerinin Almog Meir Jan (21), Noa Argamani (25), Andrey Kozlov (27) ile Shlomi Ziv (40) olduğu kaydedildi. 

Nuseyrat Mülteci kampı havadan vuruldu

Gazze'deki iki ayrı noktaya düzenlediği operasyonda 4 kişiyi kurtardığını açıklayan İsrail, bu kanlı operasyonda 274 kişinin ölümüne sebep oldu. Operasyon esnasında Nuseyrat Mülteci Kampı havadan vuruldu, 274 kişi can verdi.

Operasyon nasıl başladı?

New York Times, operasyon hakkındaki detayları aktardı. Nuseyrat'taki pazar yerine yakın bir bölgede yer alan binanın altında tutulduğu öğrenilen Noa Argamani'yi kurtarmak için hazırlıklara başlandığı, aynı bölgede 3 rehinenin daha bulunduğunun tespit edildiği vurgulandı.

3 haftada operasyon birçok kez iptal edildi

Operasyon başlamadan önce rehinelerin tutulduğu binaların maketlerinin kurulduğu ve tatbikatlar yapıldığı kaydedildi. 3 hafta içinde birçok kez operasyonun kıyısından dönüldüğü, perşembe akşamı kesin kararın verildiği kaydedildi. Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin cumartesi akşamı operasyona yeşil ışık yaktığı, Hamas'ı şaşırtmak için gündüz vakti harekete geçildiği ifade edildi.

İki binaya eş zamanlı baskın

Operasyonda 2 binaya eş zamanlı baskınların yapıldığı, rehinelerin başında duran Hamas mensupları ile yoğun çarpışmalara girildiği belirtildi. Hamas'ın dikkatini dağıtmak için Nusayrat'ın vurulduğu, çoğu sivil olmak üzere 274'ten fazla kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Kurtarılan 4 rehinenin, helikopterlerle bölgeden çıkarıldığı aktarıldı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, o soruya cevap veremedi

Saldırıda ölen sivillerle ilgili bir rahatsızlık duyup duymadığı sorusuna yanıt vermekten kaçınan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, "Biz sadece istihbarat ile strateji konusunda destek verdik. Askeri olarak çatışmanın içinde değildik, operasyona katılmadık. Gazze'deki İsrailli esirlerin tutulduğu yerlerin tespiti için zaten aylardır beraber çalışıyorduk. Esirlerin arasında ABD askerleri de var." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)