İsrail için kritik tarih açıklandı: 26 Ocak

UAD (Uluslararası Adalet Divanı), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e karşı açtığı 'soykırım' davasında ihtiyati tedbir taleplerine dair kararını 26 Ocak 2024 Cuma günü açıklayacağını bildirdi.

DÜNYA 24.01.2024, 21:52 25.01.2024, 17:52
İsrail için kritik tarih açıklandı: 26 Ocak

UAD tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze Şeridi'ne dönük saldırılarında 1948 tarihli BM (Birleşmiş Milletler) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal etmesi gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyetince açılan davadaki ihtiyati tedbir taleplerine dair kararın cuma günü açıklanacağı duyuruldu.

Bahse konu açıklamada, tedbir kararının kamuya açık bir oturumda UAD Başkanı Yargıç Joan E. Donoghue tarafından okunacağı belirtildi. 

Güney Afrika'nın 29 Aralık 2023 tarihinde, söz konusu sözleşme çerçevesindeki yükümlülüklerini ihlal ettiği iddiasıyla İsrail'e karşı dava açtığı anımsatılan açıklamada, 'Filistinlilerin sözleşme çerçevesindeki haklarına ciddi, telafisi olmayan ve daha fazla zarar gelmesinin önüne geçmek' maksadıyla ihtiyati tedbir talep ettiği kaydedildi. 



Güney Afrika Cumhuriyeti hangi tedbirleri talep etti?

Güney Afrika Cumhuriyeti, UAD'dan, İsrail'i 'soykırımı önlemeye, soykırım yapmamaya ve soykırımın faillerini cezalandırmaya' zorlamak için geçici tedbir uygulanmasını talep ediyor. 

Bu tarz geçici tedbirler, dava süreci süren durumun daha da kötüleşmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor. 

Bu çerçevede Güney Afrika, UAD'dan, İsrail'in;

Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonları ivedilikle durdurmasına,

Kontrolü altında olan herhangi bir grup tarafından, Gazze Şeridi'ndeki herhangi bir askeri operasyonu daha da ilerletecek adımlar atmamasına,

Filistin halkına dönük soykırımın önüne geçilmesi için gerekli bütün makul önlemleri almasına,

Sözleşmenin ikinci maddesi kapsamında olan her türlü eylemden uzak durmasına,

Yerlerinden edilenlerin evlerine geri dönerek yeterli su, gıda, yakıt, temizlik ve tıbbi malzemeler, giysi ve barınak dahil olmak kaydıyla insani yardıma ulaşımının teminine,

Soykırıma karışanların cezalandırılmaları adına gerekli tüm adımları atmasına,

Soykırımın delillerini korumasına ve bu maksatla gelen uluslararası görevliler ve diğer tüm yetkililerin Gazze Şeridi'ne ulaşımını engellememesine,

Verilen tedbirleri uyguladığına dair UAD'a düzenli rapor iletmesine,

Davayı uzatacak veyahut zorlaştıracak eylemlerden uzak durmasına hükmetmesini talep ediyor.

Yorumlar (0)