İsrail Han Yunus'u kuşattı: Binlerce kişi Gazze hastanelerinde mahsur kaldı

İsrail'in Gazze Şeridi'nin ikinci büyük şehri Han Yunus'a yönelik saldırısı devam ederken, Han Yunus'taki hastanelere sığınan binlerce insan mahsur kaldı, İsrail ordusu ise Han Yunus kentini "kuşattığını" açıkladı.

DÜNYA 25.01.2024, 11:16 25.01.2024, 12:41 Buse Önder
İsrail Han Yunus'u kuşattı: Binlerce kişi Gazze hastanelerinde mahsur kaldı

Hamas yöneticileri ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması görüşmeleri için Mısır'a gitmişti. Ancak İsrail buna rağmen saldırılarına devam etmişti. İki gündür Han Yunus’a yapılan saldırılar nedeniyle binlerce insan, güvenlik arayışı ile hastanelere sığındı ancak şiddetli çatışmalar nedeniyle mahsur kaldı.

İsrail ordusu, Han Yunus'u kuşattığını açıkladıktan sonra BM insani yardım kuruluşu Ocha'nın belirttiğine göre, Han Yunus'ta bulunan üç ana hastane (El Aksa, Nasır ve El Amal) çevresinde yoğun çatışmalar yaşandı. Bu durum, sivillerin kaçmasını zorlaştırdı. Sığınma merkezi olarak kullanılan bir eğitim merkezi binasına yapılan saldırıda 800 kişi sığındı ancak 9 kişi yaşamını yitirdi, 75 kişi yaralandı.

İsrail sorumluluk almadı

İsrail, eleştirilere rağmen saldırıdan kendi kuvvetlerinin sorumlu olmadığını iddia ederek, havan toplarının Hamas tarafından atılmış olabileceğini öne sürdü.

Han Yunus'ta yaklaşık 88 bin Filistinli yaşadığı ve aynı zamanda çatışmalar nedeniyle yerinden edilen tahmini 425 bin kişiye ev sahipliği yaptığı aktarıldı.

Mezar kazılmaya başlandı

Yardım kuruluşu Ocha, sadece Nasır hastanesi arazisinde 18 bin kişinin barındığını belirtirken, sağlık görevlilerinin çok sayıda ölüm beklentisi nedeniyle mezar kazdıklarını açıkladı. Devam eden bombardımanlar sebebiyle Nasır'a giriş çıkışların engellendiğine dikkat çekti.

İsrail'in bölgedeki sığınmacılara Han Yunus'un merkezindeki üç hastaneyi içine alan bölgeyi terk etmeleri emrini verdiği bildirildi. Yerel yetkililer ise Gazze'deki hava ve kara çatışmalarında 25 binden fazla kişinin öldüğünü açıkladı.

Yorumlar (0)