İspanya, İsrail'e karşı açılan soykırım davasına katıldı

Soykırım davasında Tel Aviv'e karşı yer almaya karar verdiklerini açıklayan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, “Bu kararı, Gazze'deki askeri operasyonun devam etmesi nedeniyle aldık” dedi. 

DÜNYA 06.06.2024, 14:37 Şeyda Gül
İspanya, İsrail'e karşı açılan soykırım davasına katıldı

İspanya, Filistin Devleti'ni resmen tanıma kararı almıştı. İki devletli çözümü desteklen Madrid yönetimi, İsrail'i bu yönde zorlamayı hedefliyor. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, yapığı açıklamada Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı davaya katılma kararı aldıklarını dile getirdi. 

Bu kararı, Gazze'deki askeri operasyonun devam etmesi nedeniyle aldıklarını dile getiren Albares, çatışmanın bölgesel olarak yayılmasını büyük bir endişeyle gözlemlediklerini vurguladı. Soykırım davasına müdahil olma kararını değerlendiren Albares, bu adımı yalnızca Gazze ve Orta Doğu'ya barışın geri dönmesi için değil, aynı zamanda uluslararası hukuka olan bağlılıkları sebebiyle aldıklarının altını çizdi. 

Filistin'i resmen tanıdılar

Geçtiğimiz ay İspanya'da hükümet, Filistin Devleti'nin resmi olarak tanınması kararını onaylamıştı. O günlerde konuya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Albares, Filistin Devleti'nin tanınmasının zamanının geldiğini söylemişti. “Daha fazla masumun öldürülmesine izin veremeyiz. Barış için tek yoldur ve bugün bunun yürüyüşü başlamıştır. Bugün alınan karar bir dönüm noktası olacaktır” diyen Albares, İsrail halkı gibi Filistin halkının da aynı umuda, barışa, güvenliğe sahip olması gerektiğini vurgulamıştı. Albares, “Bu her iki halk için de aynıdır” demişti. 

Başbakan Sanchez: Tarihi bir karar

Filistin'in tanınmasının tarihi bir karar lduğunu dile getiren İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “Tek hedefi İsrail ve Filistin arasındaki barışın sağlanmasına katkı sağlamaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)