İrlanda, İspanya ve Norveç’ten tarihi Filistin kararı

Norveç’in ardından İrlanda ve İspanya da Filistin devletini tanıyacaklarını duyurdu. İsrail, İrlanda ve Norveç Büyükelçilerini geri çağırırken, Filistin ve Türkiye karardan memnuniyet duyduğunu açıkladı.

DÜNYA 22.05.2024, 10:02 22.05.2024, 12:50 Şeyda Gül
İrlanda, İspanya ve Norveç’ten tarihi Filistin kararı

Norveç tarihi bir adıma imza atarak Filistin’i devlet olarak tanıyacağını açıkladı. Konuya ilişkin Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği ortak basın toplantısında açıklama yapan Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Hem İsrailliler hem de Filistinliler için siyasi çözüm sağlayan tek alternatifi, yani iki devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasını sürdürmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Norveç hükümeti kararını verdi

Filistin'i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanıyacağını ifade eden Store, “Norveç hükümeti, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanımasına karar verdi” dedi.

Barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet

Store, on binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı bir savaşın ortasında hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmaları gerektiğini belirtti. Bunun, "yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet" olduğunun altını çizen Store, Norveç'in iki devletli çözümü desteklediği ve ilerletmeye çalıştığı vurguladı. Store, Filistin'in bir devlet olarak tanınmasının, Norveç'in, Orta Doğu'daki çatışmaya kalıcı bir çözümün sadece iki devletli bir çözüm yoluyla sağlanabileceği yönündeki uzun süredir devam eden tutumunu vurguladığı kaydedildi.

İrlanda: Kalıcı barış ancak özgür bir halkın özgür iradesi temelinde sağlanır

Başkent Dublin düzenlenen ortak basın toplantısında İrlanda Başbakanı Simon Harris, İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin ve İrlanda Ulaştırma Bakanı Eamon Ryan önemli değerlendirmelerde bulundu. “Bugün İrlanda, Norveç ve İspanya olarak Filistin devletini tanıdığımızı ilan ediyoruz. Şimdi her birimiz bu kararı hayata geçirmek için gerekli ulusal adımları atacağız” diyen Harris, duyuru öncesinde bazı liderlerle ve mevkidaşlarıyla görüştüğünü belirtti. Gelecek haftalarda başka ülkelerin de bu önemli adımı atarak kendilerine katılacaklarından emin olduklarını belirten Harris, kendi ülkesinin bağımsızlığını kazanmasının ardından uluslararası alanda tanınırlığının önemine işaret etti. Bugün de Filistin'in devlet olarak tanınmasını desteklemek için aynı dili kullandıklarını anlatan Harris, “Bunu yapıyoruz çünkü uluslararası hukukun temel ilkeleri olarak özgürlük ve adalete inanıyoruz, kalıcı barışın ancak özgür halkın özgür iradesi temelinde sağlanabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Karar 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin ise konuşmasında Filistin devletini tanıma kararının 28 Mayıs'ta yürürlüğe gireceğini ifade etti. Martin, Filistinlilerin de kendi kaderini tayin etme, devlete sahip olma, huzur ve barış içinde yaşama hakkı bulunduğuna işaret etti. Martin, “Filistin devletini tanıma kararımız, bu acımasız çatışmayı nihayet sona erdirebilecek kapsamlı siyasi çerçevenin parçası olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

İspanya: Filistin'i tanıma kararı bazı ülkeleri rahatsız edecek

İspanya Meclis Genel Kurulu'nda konuşma yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sözlerin eyleme geçme vakti geldiğini duyurdu. “Bu bir son değil, başlangıç”  diyerek Filistin devletini tanıma kararı alacaklarını açıklayan Sanchez, “İspanya Meclisi, Kasım 2014'te Filistin devletinin tanınması yönünde karar almasından dolayı, Bakanlar Kurulunun 28 Mayıs'ta alacağı karar Filistin devletinin İspanya tarafından resmi olarak tanınması için yeterli olacak” ifadelerini kullandı.

Tek bir çözüm var o da İsrail ve Filistin'in eşit şartlarda tanındığı iki devletli çözüm

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tüm ateşkes çağrılarına "sağır" olduğunu kaydeden Sanchez, "Filistin ile ilgili hiçbir barış planı bulunmadığını" ve "barış, güvenlik ve istikrar için tek seçenek olan iki devletli çözümü tehlikeye atmaya başladığını" vurguladı. Çok açık şekilde duvarlar örülse de halklar bombalansa da Filistin topraklarının hayatta kalacağını dile getiren Sanchez, Filistin devletinin tanınması kararı alırken önceliklerinin "barış, adalet ve tutarlılık" olduğunun altını çizdi. “Barış diyorum çünkü tek çözüm var o da İsrail ve Filistin'in eşit şartlarda tanındığı iki devletli çözüm. Bu farklı görüşlerde, dinlerde olan her yerde geçerli olan bir şeydir. Ne olursa olsun iki tarafta aynı şartlarda, aynı statüde oturup konuşmalı, bu yüzden Filistin'i tanıyoruz” diyen Sanchez, bunu yaparken barıştan sonra ikinci sebebinin adalet olduğunu aktardı. Çünkü yarım asırdan fazla süredir BM Güvenlik Konseyi kararları, Oslo Anlaşması yok sayıldığını anlatan Sanchez, “Pasiflik artık sona ermeli. Bunun yerini umut ve itibar almalı. Tünelin sonunda ışık var. Üçüncü sebebimiz de tutarlılıktır. Ukrayna'da olduğu gibi aynı şekilde Filistin'de de tutarlı bir politika izliyoruz. Ten rengi, dili, dini ne olursa olsun uluslararası eşitliği savunuyoruz” dedi.

140'tan fazla ülke Filistin devletini tanıyor

“140'tan fazla ülke Filistin devletini tanıyor ve bizim lobilerimizle daha da fazla tanıyacak” değerlendirmesinde bulunan Sanchez, İspanya olarak Filistin'e ellerinden geldiği kadar yardım etmeye devam edeceklerini söyledi.  Ne kadar fazla ülke Filistin'i tanırsa o kadar iyi olacağını belirten Sanchez, daha fazla baskı kurulacağını ve bu son değil, başlangıç olacağını kaydetti. Bu kararın kimseye karşı olmadığını dile getiren Sanchez, İspanya'da aşırı sağ ve sağın söylediği ya da İsrail'in savunduğu gibi İsrail'e karşı da olamadığını söyledi. İsrail halkına büyük bir saygı duyuyoruz ve dost olarak görüyoruz. Aynı şekilde Yahudi toplumu da takdire şayan olduğunu belirten Sanchez, “Aynı zamanda Hamas'tan yana da alınan bir karar değildir. Bunu söyleyenler utanç duymalıdır” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)