İran saldırdı! Füze yağmurunu iki ülkedeki patlamalar izledi

Orta Doğu'da Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen gibi birçok ülkede vekil güçleriyle etkili olan İran, 7 Ekim'de başlayan savaşa ilk kez doğrudan müdahil oldu. Dün gece Erbil ve Halep füzelerle vuruldu.

DÜNYA 16.01.2024, 10:39 Buse Önder
İran saldırdı! Füze yağmurunu iki ülkedeki patlamalar izledi

Orta Doğu'da etkisini genişleten İran, 7 Ekim'de Irak'ın kuzeyindeki Erbil'e ve Suriye'nin kuzeyindeki Halep'e doğrudan müdahalede bulunarak bölgede yeni bir krizin fitilini ateşledi. İran Devrim Muhafızları'nın gerçekleştirdiği balistik füze saldırısı sonucunda, Erbil'deki havalimanı ve ABD konsolosluğu hedef alınırken, aynı dakikalarda Halep'te de füze saldırısı düzenlendi.

Erbil'deki saldırıda, İran'ın ateşlediği balistik füzelerin isabet ettiği noktalarda ABD askeri üslerinin bulunduğu belirtildi. Saldırının ardından bölgede kısa menzilli taktik balistik füzeleri Fatih-110'ların kullanıldığı ve kamikaze silahlı insansız hava araçlarının da saldırıda rol oynadığı bilgisi paylaşıldı. ABD konsolosluğunda siren sesleri yükselirken, patlamaların şiddetiyle bölgedeki evlerin pencereleri sarsıldı.

Saldırıyı Devrim Muhafızları üstlendi

İran Devrim Muhafızları, saldırıyı üstlenirken, Erbil'de vurulan noktalardan birinin Mossad ajanlarına ev sahipliği yaptığını açıkladı. Füzelerin İran ve müttefiklerini hedef alan son saldırılara misilleme olduğu belirtilen açıklamada, İsrail'de 2023'ün son günlerinde düzenlenen suikastta öldürülen general Rıza Musevi'ye özel bir atıfta bulunulmadı.

İş insanı Peşrev Dizayi’nin öldüğü düşünülüyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, saldırı sonucunda dört kişinin hayatını kaybettiğini ve altı kişinin yaralandığını duyurdu. Dolar milyarderi iş insanı Peşrev Dizayi'nin de aralarında bulunduğu üç kişinin öldüğü belirtilirken, Erbil yakınlarındaki Baharka'da sabah saatlerinde bir patlamanın daha meydana geldiği kaydedildi.

ABD'den yapılan ilk açıklamada, İran'ın saldırılarının 'pervasız' olduğu ifade edilirken, saldırıda ABD'li askerlerin ya da ABD'ye ait tesislerin hedef alınmadığı bilgisi paylaşıldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Bağdat yönetimi ve uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiğini vurgulayarak saldırıyı kınadı.

Yorumlar (0)