İngiltere’den tarihi sigara yasağı! Bir daha alamayacaklar

İngiltere'de, gelecek nesilleri sigaranın zararlı etkilerinden korumak amacıyla hazırlanan kapsamlı sigara yasağı, Avam Kamarası'nda yapılan oylamada kabul edildi.

DÜNYA 18.04.2024, 10:07 18.04.2024, 18:03 Buse Önder
İngiltere’den tarihi sigara yasağı! Bir daha alamayacaklar

Başbakan Rishi Sunak'ın öncelik verdiği yasa, Muhafazakar Parti'nin bazı önde gelen isimlerinin karşı çıkmasına rağmen kabul edildi. 383'e karşı 67 oyla geçtiği belirtilen bu yeni yasa, 2009 ve sonrasında doğanların Birleşik Krallık'ta tütün ürünleri satın almasını yasa dışı hale getirecek.

Özellikle eski başbakan Liz Truss, "Yetişkinleri kendilerinden koruyabileceğimiz fikrinin son derece sorunlu olduğunu ve insanları çocuklaştırdığını düşünüyorum. İnsanlar ne yiyeceklerine, ne içeceklerine ve nasıl eğleneceklerine kendileri karar vermek istiyorlar" şeklinde görüş bildirdi.

Yasaya karşı oy kullanan İşçi Partisi'nin desteklediği teklife, İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch ve eski İçişleri Bakanı Suella Braverman gibi isimler de aleyhte oy verdi.

Yasanın getirileri neler?

Yeni yasaya göre, şu anda 18 olan sigara satış yaşı her yıl bir yaş artacak. Bu da 2009 ve sonrasında doğanların hiçbir zaman yasal olarak sigara satın alamayacağı anlamına geliyor. Mevzuat ayrıca, tek kullanımlık elektronik sigaraların yasaklanmasını ve sadece dört çeşit elektronik sigaraya izin verilecek şekilde aromalara yeni kısıtlamalar getirilmesini de içeriyor.

Hükümet, İngiltere ve Galler'de reşit olmayanlara tütün ve elektronik sigara satan dükkanlara 100 sterlinlik yerinde para cezası uygulayacağını açıkladı.

Uzmanlardan destek geldi

Tıp ve sağlık uzmanları ile hayır kurumları, sigaranın her yıl İngiltere'de 80 bin, dünya genelinde ise 8 milyondan fazla ölüme ve çok daha fazla sayıda sigaraya bağlı hastalığa sebep olduğunu belirterek yasağa güçlü şekilde destek veriyor.

Öte yandan, Yeni Zelanda'da benzer bir yasa bu yıl yeni koalisyon hükümeti tarafından mevzuat yürürlüğe girmeden önce iptal edilmişti.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nin tahminlerine göre, Birleşik Krallık'ta yaklaşık 6,4 milyon kişinin sigara içtiği ve bu rakamın yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturduğu belirtiliyor. Bu oran, diğer Avrupa ülkelerinde sigara içme oranının çok daha düşük olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar (0)