İlk kez barıştan bahsetti: ‘Zafer Batı’nın desteğine bağlı’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, zaferin Batı'nın sağladığı destekle mümkün olacağını ifade etti. Ukrayna'nın savaş sürecinde 31 bin asker kaybettiğini belirten Zelenski, bu kez barıştan bahsetti. İlerleyen aylarda İsviçre'de düzenlenecek olan bir zirvede dünya liderleriyle bir araya gelmeyi umut ettiğini ifade eden Ukrayna lideri, bu zirvede Kiev'in barış vizyonunun ele alınacağını ve hazırlanan planın Rusya'ya sunulacağını vurguladı.

DÜNYA 26.02.2024, 02:01 Buse Önder
İlk kez barıştan bahsetti: ‘Zafer Batı’nın desteğine bağlı’

Zelenski, Kiev'de düzenlenen "Ukrayna. Yıl 2024" forumunda savaşın üçüncü yılına girerken bir konuşma gerçekleştirdi.

Zelenski, uluslararası basının sorularını yanıtladığı toplantıda, İsviçre'de düzenlenecek bir zirvede dünya liderleriyle bir araya gelme umudunu dile getirdi. Bu zirvede Kiev'in barış vizyonunun tartışılacağını ve hazırlanan taslak planın Rusya'ya sunulacağını belirten Zelenski, birinci zirvenin İsviçre'de ilkbaharda gerçekleşeceğini, ikincisinin ise başka bir kıtada yapılmasını istediklerini ifade etti.

Çok sayıda ülkeden destek istedi

Ukrayna lideri, diğer ülkelerin Rusya ile müzakere formatını dayatmaması gerektiğini vurgulayarak, müzakerelerin sadece Ukrayna'nın inisiyatifiyle yapılması gerektiğini belirtti. Zelenski, Barış Zirvesi sürecinin tahıl koridoru anlaşmasıyla benzer olduğuna işaret ederek, zirvede bir plan geliştirileceğini ve ülkelerin savaşın getirdiği krizlerle ilgileneceğini söyledi.

Zelenski, ikinci zirvede adil bir barış ve savaşın sona ermesi için diplomatik adımları atmaya hazır olacaklarını ve bu çabalarında mümkün olduğunca çok sayıda ülkenin destek olmasını istediklerini ifade etti.

Ukrayna Putin ile müzakereye hazır mı?

Başkan Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile savaşı sonlandırmak için müzakerelere hazır olup olmadığı sorusuna, "muhaliflerini öldüren bir adamla müzakere etmenin mümkün olmadığı" yanıtını verdi. Zelenski, Putin'e savaşı kaybettiğini kabul edebileceği bir platform sunabileceklerini ifade ederek, Ukrayna'nın bu savaşı kaybetmeyeceğine inandığını ve kazanmaktan başka alternatiflerinin olmadığını vurguladı. Kendisinin bu savaşı kaybetmeleri durumunda Ukrayna'nın yok olacağını belirten Zelenski, bu tür bir sonuç istemediklerini dile getirdi.

Zelenski, Putin'in geriye doğru attığı adımların toplum üzerinde büyük etki yaratacağını ve iç güvenliği düşünmek zorunda kalacağını ifade etti. Putin'in 2030 planlarına odaklandığını belirten Zelenski, Ukrayna'nın ise bu süreci daha erken tamamlamak istediğini söyledi.

‘Erdoğan bize yardım edebilir’

Mıkolayiv bölgesindeki limanlardan sevkiyatın yeniden başlaması konusuna da değinen Zelenski, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda yardımcı olabileceğine inandığını belirtti. Zelenski, Türkiye'nin BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres ile Karadeniz'de seyrüsefer serbestisi konusunu görüştüğünü ifade ederek, bu konunun Küresel Barış Zirvesi'nin ilk açılış zirvesinde çözülebileceğine inandıklarını söyledi.

Ukrayna savaşta ne kadar kayıp verdi?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın savaştaki asker kaybını ilk kez açıklayarak, "Bu savaşta 31 bin Ukraynalı asker öldü. Putin'in yalan söylediği gibi 300 bin ya da 150 bin değil. Ancak her kayıp bizim için büyük bir kayıptır. 180 bin Rus öldü" bilgisini paylaştı.

Zelenski, uluslararası ortakların Ukrayna'ya gecikmeksizin uzun menzilli silah sağlama talebini dikkate alıp almadığı sorusuna, "ATACMS'lara gelince, (menzili) 300 kilometre. Buna neden ihtiyacımız olduğunu anlıyorsunuz. Detayları hakkında konuşmak istemem, ancak nedenini anlıyorsunuz. Rusya, bununla ne yapacağımızı anlıyor. Gerçekten uzun menzilli silahlar üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. İzin verirseniz genel bir cevap vermek istiyorum. Bu silah konusunda ortaklarımızdan gelen tepkilerle ilgili olumlu düşünüyorum" yanıtını verdi.

‘Net bir savaş planımız var’

Yeni bir karşı taarruza geçip geçmeyecekleri sorusuna Zelenski, "Önemli olan bir plana sahip olmak. Böyle bir plan var. Size bu planın detaylarını söyleyemem. Ukrayna ordusunun planlarını ne kadar az kişi bilirse Ruslar için beklenen sonuç değil zafer hızlı olacak" değerlendirmesini yaparak, Ukrayna'nın 2023'teki karşı taarruzuyla ilgili olarak, "Açıkçası geçen yılki karşı taarruz eylemlerimiz, taarruz başlamadan önce Kremlin'in masasındaydı" ifadesini kullandı.

Zelenski ayrıca, Genelkurmay Başkanlığının 2024 için net bir savaş planı olduğunu, ancak bilgi sızıntıları nedeniyle birkaç alternatif plan hazırladıklarını aktardı.

Yorumlar (0)