Han Yunus, savaş alanı ilan edildi

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin sabah saatlerinde sona ermesinin ardından İsrail ordusu, güvenli bölge olacağını iddia ettiği Gazze Şeridi’nin güneyine de kapsamlı saldırı başlatma sinyali vererek en büyük yerleşim yeri Han Yunus’u savaş alanı ilan etti.

DÜNYA 01.12.2023, 09:42 01.12.2023, 13:04 Şeyda Gül
Han Yunus, savaş alanı ilan edildi

Gazze Şeridi’nde bir haftadır devam eden geçici ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail ve Hamas’tan ateşkesin uzatılması için yeni bir anlaşma açıklanmadı. Aksine İsrail ordusunun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı savaşmaya yeniden başlandığı belirtildi. Açıklamada, Hamas'ın İsrail topraklarına ateş açarak ateşkesi ihlal ettiği belirtildi.

İsrail bombalamaya başladı

Filistin medyasında yer alan habere göre, İsrail'in Gazze'nin kuzeyini vurmaya başladığı bilgisine yer verildi. Görgü tanıklarından aktarılan bilgide, Gazze Şeridi'nin merkezindeki İsrail tanklarının Nuseyrat ve Bureyc mülteci kamplarının yakınlarını bombaladığı ifade ediliyor.

İsrail'in Gazze sınırında sirenler çaldı

Geçici ateşkesin son bulmasının ardından İsrail'den yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi sınırında bulunan yerleşim birimlerinde uyarı sirenlerinin çaldığı kaydedildi. Gazze’den fırlatılan bir roketin havada imha edildiğini iddia eden İsrail ordusu, “Savaş uçakları Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerini bombalıyor” dedi.

Hamas'tan açıklama geldi

Reuters haber ajansında yer alan haberde, Katarlı ve Mısırlı yetkililerin Gazze'de ateşkes için Hamas ve İsrail ile müzakerelere devam ettiği kaydedildi. Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, insani yardım molasının sona ermesinin ardından Gazze'de İsrail bombardımanlarının yeniden başlamasından derin üzüntü duyulduğu vurgulandı.

Han Yunus, savaş alanı ilan edildi

İnsani aranın bitmesiyle yeniden saldırılara başlayan İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bazı bölgelerin boşaltılmasını istedi. Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un 4 bölgesine havadan broşürler atan İsrail güçleri, halkı bölgeyi tahliye etmeleri konusunda uyardı. İsrail güçleri tarafından atılan broşürlerde, "El Karara, El Huzaa, Absan ve Beni Suheyle sakinlerine: Bölgeyi acilen boşaltıp Refah bölgesindeki barınaklara gitmeniz gerekmektedir. Han Yunus kenti tehlikeli savaş bölgesidir” denildi.

Yeni harita yayımladı

İsrail'in boşaltılmasını istediği El Karara Selahaddin Caddesi yakınında yer alırken, Huzaa ve Absan, Han Yunus'un doğusunda İsrail sınırı yakınlarında yer alıyor. 1,7 milyon kişinin göçe zorlandığı bölgeye yeniden başlayan saldırıları sırasında Filistinlilerin sığınabileceğini iddia ettiği yerleri göstermek için tüm Gazze Şeridi'nin 2 bin 300'den fazla bloğa bölündüğü bir harita yayımladı

Yorumlar (0)