Güney Kore'de ana muhalefet lideri saldırıya uğradı: Boynundan bıçaklandı!

Güney Kore'nin ana muhalefet partisi Demokratik Parti'nin lideri Lee Jae-myung, Busan liman kentinde düzenlenen basın açıklaması sırasında bıçaklı saldırıya uğradı.

DÜNYA 02.01.2024, 10:17 03.01.2024, 09:17 Buse Önder
Güney Kore'de ana muhalefet lideri saldırıya uğradı: Boynundan bıçaklandı!

Saldırı, Busan kentindeki yeni havalimanını ziyaret eden Lee'nin, gazetecilere basın açıklaması yaptığı sırada gerçekleşti. Lee, kalabalık bir gazeteci grubuna doğru yürüdüğü sırada, üzerinde kendisinin adının yazılı olduğu bir şapka giyen saldırgan tarafından boynundan bıçaklandı. 59 yaşındaki siyasetçi, saldırı sonucunda yere yığılırken olay, basın mensuplarının kameralarına saniye saniye yansıdı.

İmza almak için yaklaşmıştı

Olay yerine çağrılan acil servis ekipleri, Lee'yi ambulansa bindirerek hastaneye sevk etti. Yonhap haber ajansına göre, Lee daha sonra helikopterle Pusan Ulusal Üniversitesi Hastanesi'ne nakledildi. Polis, Lee'nin boynunda bir santimetrelik bir yırtık tespit edildiğini ve bilincinin açık olduğunu belirtti. Kanamanın ise küçük olduğu ifade edildi.

Saldırganın, siyasetçiye imza almak bahanesiyle yaklaştığı ve üzerinde Lee'nin adının yazılı olduğu bir şapka giydiği görüntülerde net bir şekilde kaydedildi. Saldırgan, olayın ardından polis tarafından etkisiz hale getirilerek gözaltına alındı.

Güney Kore tarihine geçti

Lee Jae-myung ile 2022 yılında Güney Kore tarihindeki en çekişmeli başkanlık yarışına katılan Yoon Suk Yeol, rakibinin bıçaklanmasının ardından Lee'nin güvenliği için derin endişe duyduğunu ifade etti. Yoon, "Toplumumuzun hangi şartlarda olursa olsun bu tür şiddet eylemlerini hoş görmemesi gerektiğini" vurguladı.

Demokratik Parti'den milletvekili Kwon Chil-seung ise, "Bu Lee'ye karşı yapılmış bir terör saldırısı ve demokrasiye ciddi bir tehdit. Hiçbir şart altında meydana gelmemeli" sözleriyle yaşanan olaya tepki gösterdi ve derinlemesine bir soruşturma talep etti.

Yaşanan bu olay Güney Kore basınında büyük bir yankı uyandırırken, tarihin en dehşet verici saldırı olarak ülke tarihine geçti.

Lee-myung Kimdir?

Geçmişte bir fabrikada çocuk işçi olarak çalışan Lee, siyasi kariyerinde dipten gelme geçmişini kullanarak hızla yükselmişti. 2027 başkanlık seçimlerinde ise yeniden aday olması bekleniyordu. Güney Kore’de hala güçlü bir aday gözüyle bakılmış olsa da Lee, geçtiğimiz sonbaharda bir dizi skandala karışarak gündemde yer almıştı.

Yargılaması devam eden davaları vardı

Lee, rüşvet davası ile gündeme gelmiş ve Kuzey Kore'ye kaçak olarak gönderilen sekiz milyon dolarlık bir para transferinde, şüpheli konumda olan bir firma ile olan ilişkilerinin varlığı sebebiyle hakkında dava açılmıştı.

Bunun yanı sıra, Lee'nin Seongnam şehrinde belediye başkanı olduğu dönemde görevi ihmali nedeniyle bir şirketi 15 milyon dolar zarara uğratmakla suçlandığı başka bir davası da vardı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında ise, Lee Jae-myung, Yoon hükümetinin 'yetersiz ve şiddet içeren' politikalarına karşı bir protesto olarak 19 gün süren bir açlık grevi başlatmış ve 18 Eylül'de, açlığa bağlı rahatsızlık sebebiyle hastaneye kaldırılmıştı.

Yorumlar (0)