Gazze felaket uyarısı: ‘Binlerce kişi Hepatit A taşıyor olabilir’

Gazze'de savaşın etkileri devam ederken temiz içme suyu ve tuvalet bulmakta zorlanan Gazze haklı bir tehlike ile karşı karşıya kaldı. DSÖ, sarılığa neden olan hepatit A'nın hızlıca yayılmasından endişe edildiğini vurgularken, sarılık taşıyan binlerce kişinin olabileceği uyarısında bulundu.

DÜNYA 19.01.2024, 14:29 19.01.2024, 15:35 Buse Önder
Gazze felaket uyarısı: ‘Binlerce kişi Hepatit A taşıyor olabilir’

Gazze'de yaşanan içme suyu ve tuvalet eksikliğinin yol açtığı sağlık riskleriyle ilgili endişeler devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de Hepatit A'ya bağlı sarılık vakalarının artış gösterdiğini ve muhtemelen binlerce kişinin etkilenebileceği uyarısında bulundu.

DSÖ tarafından sağlanan test kitleri aracılığıyla tespit edilen Hepatit A vakalarının şu ana kadar 24 olduğu belirtilirken, hastalığın genellikle hafif seyrettiği ancak ciddi durumlara yol açabileceği ifade edildi.

Bölge için engelsiz tıbbi yardım çağrısı

Ghebreyesus, Gazze'deki yaşam koşullarının "insanlık dışı" olduğuna dikkat çekerek, temiz su, tuvalet ve çevre eksikliğinin Hepatit A'nın daha da yayılmasına neden olabileceğini vurguladı. Gazze'de hastalıkları teşhis etme ve buna yanıt verme kapasitesinin son derece sınırlı olduğuna işaret eden DSÖ Genel Direktörü, bölge için tıbbi yardıma engelsiz ve güvenli erişim ile sağlığın korunması çağrısını sürdürdüklerini ifade etti.

Gazze'deki insani durumun giderek kötüleştiği ve sağlık hizmetlerine erişimde ciddi sıkıntılar yaşandığı vurgulanırken, uluslararası topluma bu krize çözüm bulma çağrısı yapıldı.

Gazze’de son durum

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 24 bin 620 Filistinli öldü, 61 bin 830 kişi de yaralandı. Bununla birlikte, İsrail’in sivil altyapıyı da hedef aldığı, hastane ve eğitim kurumlarının tahrip edildiği ve binlerce sivilin ise hala enkaz altında olduğu da biliniyor.

Yorumlar (0)