Gazze'de yeni ateşkes umudu

Hamas Siyasi Büro Medya Danışmanı Nono, İsrail ile olası bir rehine takası anlaşmasına dair gerçekleştirdiği açıklamada, "Gazze Şeridi'nde ateşkes önerisine cevap vermedik, henüz üzerinde çalışıyoruz." dedi. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ensari, gerçekleştirdiği açıklamada, Fransa'nın başkenti Paris'te Mısırlı, İsrailli, ABD'li ve Katarlı yetkililer arasında gerçekleştirilen görüşmelere işaret ederek, Hamas'ın İsrail ile olası bir rehine takası anlaşmasına ilişkin teklifi 'müspet bir atmosferde' aldığını ve yanıt beklediklerini dile getirmişti.

DÜNYA 02.02.2024, 00:55
Gazze'de yeni ateşkes umudu

İsrail ile Hamas arasında olası bir rehine takası anlaşmasına dair çabalar sürüyor. 

Taher al-Nono, gerçekleştirdiği açıklamada, Gazze'deki çatışmalara altı hafta ara verilmesini ve İsrailli rehineler ile Filistinli tutsakların karşılıklı olarak salıverilmesini ihtiva eden olası anlaşmaya dair Hamas'ın henüz cevap vermediğini ve anlaşma üzerindeki faaliyetlerin sürdüğünü kaydetti. Nono, "Müzakerelerin şu anki safhasının sıfır olduğunu dile getiriyoruz ve aynı zamanda bir anlaşma sağladığımızı da söyleyemeyiz." dedi.

Macid el-Ensari, gerçekleştirdiği açıklamada, Fransa'nın başkenti Paris'te Mısırlı, İsrailli, ABD'li ve Katarlı yetkililer arasında gerçekleştirilen görüşmelere işaret ederek, Hamas'ın İsrail ile olası bir rehine takası anlaşmasına ilişkin teklifi 'müspet bir atmosferde' aldığını ve yanıt beklediklerini dile getirmişti. 



Filistin-İsrail çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 'Filistin halkı ve başta Mescid-i Aksa olmak kaydıyla mukaddes değerlere dönük sürekli ihlallere bir karşılık verme' gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim 2023'teki saldırılarda 1.200 İsraillinin yaşamını yitirdiğini, 5.132 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında minimum yüzde 70'i kadın ve çocuk olmak kaydıyla, 27.019 Filistinli katledildi, 66.139 kişi ise yaralandı. 

Gazze'de halkın sığındığı eğitim kurumları ve hastaneler hedef alınarak sivil altyapıya zarar veriliyor. 

İsrail ordusu, 561 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te dört günlüğüne verilen ve ardından üç gün daha uzatılan 'insani arada' 240 Filistinli ve 81 İsrailli rehine karşılıklı salıverildi.

İşgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria'da da İsrail kolluk kuvvetleri ve illegal Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 381 Filistinli vefat etti.

Hizbullah ile İsrail ordusu arasında 8 Ekim 2023'ten beri İsrail-Lübnan hududunda süren çatışmalarda 176 Hizbullah üyesi, 30 Lübnanlı sivil ile altı İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)