Gazze'de savaş sonrası plan krizi: ABD- İsrail gerilimi arttı!

Gazze Şeridi'ndeki saldırılar devam ederken, savaş sonrası plan tartışmaların merkezinde yer alıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Time Dergisi'ne yaptığı açıklamada, İsrail ile aralarındaki en büyük anlaşmazlığın savaş sonrası Gazze planı olduğunu belirtti. ABD istihbaratı ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu plana uymayacağını raporladı.

DÜNYA 10.06.2024, 10:50 11.06.2024, 12:52 Buse Önder
Gazze'de savaş sonrası plan krizi: ABD- İsrail gerilimi arttı!

ABD’nin 3 aşamalı ateşkes planı, İsrail’in son saldırısından sonra daha da uzak bir ihtimal haline geldi. ABD Başkanı Joe Biden ve Amerikan istihbaratı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze'deki savaş sonrası planlarına güvenmiyor.

CIA, ABD'nin ateşkes planına ve uluslararası baskıya rağmen, İsrail’in savaş sonrası yeniden inşa sürecini uygulamayacağını belirtti. CIA raporuna göre, Netanyahu Gazze’nin son durumu hakkında net bir tavır sergilemekten kaçınıyor.

Arap devletlerinden oluşan bir koalisyon kurulacak mı?

Raporda, İsrail'in Gazze'deki savaş sonrası durum konusunda birlik olmadığı vurgulanıyor. Aşırı sağcı grupların Gazze’nin işgal edilmesini savunurken, Netanyahu'nun belirsizliğini koruması, bu bölünmenin sebepleri arasında gösteriliyor.

CIA ayrıca, Netanyahu’nun bölgeyi yönetmek için ılımlı Arap devletlerinden oluşan bir koalisyonu tercih ettiğini iddia etti.

İki ülke arasındaki en büyük anlaşmazlık

ABD Başkanı Joe Biden, Time Dergisi'ne verdiği röportajda Netanyahu ile en büyük anlaşmazlığının Gazze’de savaş sonrası ne olacağı konusunda olduğunu belirtti. Biden, bunun İsrail ile ABD arasındaki en büyük anlaşmazlık olduğunu belirterek, “İnsanların, Netanyahu'nun savaşı kendi siyasi kazancı için uzattığına inanması için her türlü neden var” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)