Garibaşvili istifa etti

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili görevinden istifa etti.

DÜNYA 29.01.2024, 18:24 30.01.2024, 09:49
Garibaşvili istifa etti

Garibaşvili, gerçekleştirdiği açıklamada, görevinden istifa ettiğini kaydetti.

Canlı yayında millete seslenen Garibaşvili, yaklaşık olarak üç sene evvel ikinci defa başbakan olarak göreve başladığını anımsatarak, bu dönemde etkili faaliyetlere imza attıklarını dile getirdi.

İktidardaki parti 'Gürcü Hayali Partisi'nin ve hükümetin demokratik ilkelere tamamen saygı gösterdiğini, bu sebeple partide iç rotasyon olduğunu ifade eden Garibaşvili, istifa ederek diğer kişilere yeni olanakların verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İki farklı dönemde toplam beş sene boyunca başbakan olarak çalıştığına işaret eden Garibaşvili, "Gürcistan'a iyi niyetle hizmet ettim. Gürcistan'ın ve milletimizin çıkarlarını tavizsiz savundum. Bu dönemde ekiple beraber elde ettiğimiz neticelerden gurur duyuyorum." diye konuştu. 

Garibaşvili, Gürcü Hayali Partisi'nin siyasi konseyi tarafından kendisine genel başkanlık görevinin teklif edildiğini kaydederek, bu hususun 1 Şubat 2024'te düzenlenecek olan parti kongresinde masaya yatırılacağını açıkladı. 

Bu sene sonbaharda Gürcistan'da parlamento seçimlerinin gerçekleştirileceğini anımsatan Garibaşvili, partinin bahse konu seçimlere hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

2015'te de istifa etmişti

Daha evvel 2013 senesinde başbakanlık görevine başlayan Garibaşvili, 23 Aralık 2015 tarihinde görevinden istifa etmişti.

Garibaşvili, "Görevler geçicidir. Sonsuz olan yalnızca Tanrı ve vatandır." ifadesini kullanarak, uygun vakitte göreve geldiğini ve ondan ayrıldığını belirtmişti.

İrakli Garibaşvili, Başbakan Giorgi Gakharia'nın istifasının akabinde 22 Şubat 2021 tarihinde tekrar başbakan olmuştu.

Garibaşvili, ülkede 2012 senesinde düzenlenen genel seçimlerin ardından muhtelif dönemlerde savunma ve içişleri bakanı olarak da görev almıştı.

Ülke basınında, yeni başbakan adayının, İrakli Kobakhidze olacağı öne sürülüyor. 

Gürcü Hayali Partisi Başkanı Kobakhidze, 2016-19 döneminde parlamento başkanlığı görevini yürütmüştü. 

Anayasaya göre, iktidar partisinin, yedi gün içinde Gürcistan Cumhurbaşkanı'na yeni başbakan adayını sunması isteniyor.

Yorumlar (0)