Dünya Bankası’ndan ‘18 milyar dolarlık’ Türkiye programı

Türkiye ile 2024-2028 dönemi için mali ve teknik iş birliği programı temelinde Dünya Bankası arasında imzalar atıldı. Bu çerçevede Dünya Bankası, 18 milyar dolarlık ek finansman desteği sağlayacak.

DÜNYA 11.04.2024, 14:13 Buse Önder
Dünya Bankası’ndan ‘18 milyar dolarlık’ Türkiye programı

Türkiye ile Dünya Bankası arasında 2024-2028 dönemi için mali ve teknik iş birliğini öngören bir programın temelini oluşturan anlaşma imzalandı. Dünya Bankası'nın bu çerçevede Türkiye'ye 18 milyar dolarlık ilave finansman desteği sağlayacağı açıklandı.

Programın detaylarına ilişkin bilgiler Dünya Bankası tarafından paylaşıldı ve Türkiye için üretkenlik artışı, istihdam ve daha iyi kamu hizmet sunumu ile doğal afetlere karşı dirençliliğe odaklanan üç kilit kalkınma stratejisine vurgu yapıldı.

18 milyar dolarlık kaynak sağlanacak

Dünya Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu iş birliği çerçevesi 2024-2028 mali yıllarını kapsıyor. Ülkenin yüksek gelir statüsüne geçiş sürecini desteklemeyi amaçlayan bu program, şirketlerin daha yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili faaliyetlere geçiş yeteneklerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Çerçeve kapsamında, Türkiye ile Dünya Bankası Grubu kuruluşları arasındaki iş birliğinin güçlü ve giderek büyüyen bir şekilde yansıtılacağı belirtildi. Dünya Bankası, ülke portföyüne ilave olarak çerçeve döneminde 18 milyar dolarlık kaynak sağlamayı hedefliyor.

Odak nokta yüksek ve sürdürülebilir üretkenlik

Programın odak noktalarından biri yüksek ve sürdürülebilir üretkenlik artışı. Bu kapsamda, iklim değişikliğine karşı dirençliliği güçlendirmek ve gıda güvencesini artırmak amacıyla çeşitli hedeflere odaklanılacak. Gelir ve diğer eşitsizliklerin ortadan kaldırılması, kadınlar, gençler ve kırılgan gruplar için işlerin iyileştirilmesi ve doğal afetlere karşı dayanıklılığın güçlendirilmesi de önemli öncelikler arasında yer alıyor.

Ayrıca, dijital teknoloji kullanımını hızlandırmak amacıyla çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda, üretkenliğin artırılması ve kamu hizmet sunumunun iyileştirilmesi için dijitalleşmeyi hızlandırmak üzere çeşitli alanlarda çalışmalar gerçekleştirilecek.

Türkiye kilit bir rol oynuyor

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin son 20 yılda önemli ilerlemeler kaydettiğini belirterek, Türkiye'nin ekonomisini küresel değer zincirlerine entegre ettiğini ifade etti. Türkiye'nin dinamik özel sektörü ve girişimcilik ruhunun, son yıllarda kaydedilen etkileyici büyümede kilit rol oynadığına dikkat çekildi.

5 yıllık bir dönemi kapsıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Dünya Bankası ile yürütülen iş birliği kapsamında gelecek beş yıllık döneme ilişkin mali iş birliği programının oluşturulduğunu belirtti. Şimşek, bu program kapsamında Türkiye'ye sunulacak olan ilave finansman desteğine değinerek, özel sektörün geliştirilmesinde kullanılacak kaynakların önemine vurgu yaptı.

Dünya Bankası'nın Türkiye'nin dinamik özel sektörünü ve hükümetin sürdürülebilir altyapı girişimlerini desteklemeye devam edeceği vurgulandı.

Yorumlar (0)