DSÖ’den Şifa Hastanesi açıklaması: Erişim artık imkansız

Yaklaşık 30 bin yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Şifa Hastanesi’ne ilişkin açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hastaneye erişimin artık imkansız olduğunu ifade etti.

DÜNYA 21.03.2024, 20:21 Şeyda Gül
DSÖ’den Şifa Hastanesi açıklaması: Erişim artık imkansız

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, haftalık basın toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyinde 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 16'sının yetersiz beslendiğini ifade etti. Bu oranın savaştan önce yüzde 1'den daha az olduğunu bildiren Ghebreyesus, neredeyse tüm ailelerin yetersiz beslendiğini ve yetişkinlerin, çocukların yiyebilmesi için öğünlerini azalttığını vurguladı.

Bütün bir neslin geleceği ciddi tehlike altında

Ghebreyesus, Gazze'de çocukların yetersiz beslenme ve hastalıkların yanı sıra su ve sanitasyon eksikliğinin ortak etkileri nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti. “Bütün bir neslin geleceği ciddi tehlike altında” ifadelerini kullanan Ghebreyesus, Gazze'ye son dönemde gıda yardımlarının hava ve deniz yoluyla ulaştırılmasının memnuniyetle karşılandığını ifade etti. DSÖ direktörü Ghebreyesus, sadece karadan geçişlerinin genişletilmesinin, kıtlığın önlenmesi için büyük ölçekli teslimatlara imkan sağlayacağını aktardı.

Yardım teslimatı taleplerimiz sıklıkla engelleniyor veya reddediliyor

Gazze'nin sağlık sisteminin zarar görmeye devam ettiğini hatırlatan Ghebreyesus, DSÖ ve ortaklarının sağlık çalışanları ve hastalara ilaç, yakıt ve yiyecek dağıtmak için yüksek riskli görevler yürüttüğünü dile getirdi. Ancak yardım teslimatı taleplerimiz sıklıkla engellediğini veya reddedildiğini kaydeden Ghebreyesus, Şifa Hastanesi ve çevresindeki saldırılardan endişe duyduklarını vurguladı. Şifa Hastanesine erişimin artık imkansız olduğunu söyleyen Ghebreyesus, hastanedeki sağlık çalışanlarının gözaltına alındığına dair haberler olduğuna da işaret etti.

İnsani yardımların girişi için çağrıda bulundu

DSÖ'nün bugün Şifa Hastanesine yönelik gerçekleştirmeyi planlandığı bir yardım misyonunu güvenlik gerekçesiyle iptal ettiğini anlatan Ghebreyesus, İsrail'e, Gazze'ye daha fazla geçiş kapısı açmasının yanı sıra su, gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardımların girişi ile dağıtımını hızlandırması çağrısında bulundu.

Yorumlar (0)