Doğumda satılan ikizler, sosyal medya platformunda birbirini buldu

BBC'de yer alan haberde, Amy ile Ano isimli ikiz kardeşlerin birbirlerini sosyal medya platformunda gördükleri anlara ve sonrasına yer verdi.

DÜNYA 28.01.2024, 11:47 Şeyda Gül
Doğumda satılan ikizler, sosyal medya platformunda birbirini buldu

Gürcistan'da 2002 yılında bir hastanede dünyaya gelen Amy ve Ano isimli tek yumurta ikizleri annelerinden alınıp başka ailelere satıldıkları hikayeyi BBC'den Fay Nurse ve Woody Morris yazdı. 19 yaşına gelene kadar birbirlerinden ve neler yaşadıklarından hiçbir şekilde haberleri olmayan ikizler, bir televizyon programı ve TikTok videosuyla birbirlerine kavuştu. İkizlerin birbirlerini tanıyarak geçmişi kurcaladıkça, Gürcistan'da hastanelerden çalınan ve başkalarına satılan binlerce bebekten ikisi olduklarını öğrendiler.

Bizi satan kadınla buluşacağız

Leipzig'de bir otel odasında bekleyen ikizler, kendilerini satan kadınla buluşacak olmanın stresini yaşadığı bilgisine yer verilen haberde, Ano’nun biyolojik annesini ilk kez gördüğünde nasıl tepki vereceğini ve öfkesini kontrol edip edemeyeceğini bilmediğini söylediği ifade edildi.

Televizyonda kendisine çok benzeyen bir yarışmacı gördü

Birbirlerini keşfetmeleri 12 yaşındalarken başlayan ikizlerde Amy, vaftiz annesinin Karadeniz kıyısındaki evinde, en sevdiği televizyon programı olan yetenek yarışmasını izlediğini söyledi. Ekranda dansını izlediği kızın, kendisine ne kadar çok benzediğini fark etmesinin ardından çok sayıda telefon aldığını ifade eden Amy, “Benzemekten öte, aynıydık. Herkes annemi arıyordu. Amy neden başka bir isimde dans ediyor? diye soruyorlardı” ifadelerini kullandı. Ailesine bu konudan bahsettiğini ama üstünde durmadıklarını belirten Amy, annesinin insanların çift yaratıldığını söyleyerek geçiştirdiğini vurguladı.

Ano, TikTok’ta gördü

7 yıl sonra, 2021'in Kasım ayında, bu kez Amy mavi saçları ve kaşındaki piercing ile Tiktok'a bir video attı. 320 kilometre uzaktaki Tiflis'te, 19 yaşındaki Ano Sartania'ya bir arkadaşının bu videoyu göndermesinin ardından Ano, "Bana ne kadar benziyor" diye düşündü. Kendisine benzeyen kızın izini sürmek isteyen Ano, Amy’i internette bulamadı ve üniversitenin WhatsApp grubuna bu videoyu göndererek yardım istedi. Sonunda Amy'yi tanıyan birisinin onları Facebook'ta buluşturmasının ardından Amy, yıllar önce yetenek yarışmasını izlerken ekranda gördüğü kızla yollarının tekrar kesiştiğini hemen anladı.

Amy, "Yıllardır seni arıyordum" derken Ano, "Ben de" yanıtını verdi. Birkaç gün içinde, çok fazla ortak noktaları olduğunu fark eden iki genç kız, birbirleriyle pek çok şeyi paylaşmaya başlamışlardı. Faal olmayan Kirtskhi doğum hastanesinde dünyaya gelen kızların, doğum belgelerine göre doğdukları gün aynı değildi ve arada birkaç hafta vardı.

Öğrendiğim her detayda işler daha da tuhaflaştı

Aynı müzik türlerini seven, dans etmeye bayılan, saç tiplerine kadar benzeyen kızlar, aynı genetik kemik hastalığına, displaziye sahip olduklarını öğrendiler. Ardından bir gizemi birlikte çözmeye başlayan Amy, “Ano hakkında öğrendiğim her yeni detayda, işler daha da tuhaflaştı" dedi.

O an ikiz olduklarını anladılar

Bir hafta sonra yüz yüze buluşmaya karar verdiklerini belirten Amy, Tiflis'teki Rustaveli metro durağının yürüyen merdiveninin tepesine ulaştığında, Ano ile ilk kez karşı karşıya geldiğini belirtti. “Aynaya bakmak gibiydi. Aynı yüz, anı ses. Ben oydum, o da bendi” diyen Ano, o an ikiz olduklarını anladıklarını söyledi. Sarılmayı sevmediğini ancak ona sarıldığını belirten Ano, hakikatle yüzleşince, ailelerine dönüp gerçeği anlatmalarını istediklerini belirtti. 2002'de doğumdan sonra başka aileler tarafından evlat edinildiklerini öğrendiklerini söyleyen Amy, tüm yaşamının bir yalan üzerine kurulu olduğunu düşündü.

Para karşılığı satıldıklarını öğrendiler

Doğum belgelerindeki tarihlerin yanlış olduğunu ortaya çıkaran ikizlerden Amy'nin şu anki annesi, o zamanlar çocuk sahibi olamadığını, bir arkadaşının hastanede sahipsiz bir bebek olduğunu söylediğini, para verdiği durumda kendisinin bu bebeği sahiplenip büyütebileceğini öğrendiğini anlattı. Ano'nun annesinin de hikayesi benzerdi.

Onları evlat edinen iki aile de, bu kızların ikizlerinin olduğunu bilmediğini iddia ederek yaptıklarının yasa dışı olduğunun da farkında olmadıklarını söyledi. Hastane personelinin de bu işe dahil olmasının onlara yaptıklarının yasal olduğunu düşündürttüğünü anlattı.

İkiz çocuklar öldüğü söylenmiş

Çocuklarının yasa dışı şekilde evlatlık verildiğinden şüphe eden ve çocuklarını arayan ailelerin olduğu bir Facebook grubu bulan Amy, burada bir mesaj paylaştı. Almanya'dan genç bir kadın bu mesaja yanıt vererek annesinin 2002'de Kirtshki hastanesinde ikiz çocuklar dünyaya getirdiğini ancak bu çocukların öldüğünün söylendiğini paylaştı. Genç kadının şüphelerinin olmasının ardından yapılan DNA testi, Facebook grubundaki bu kadının, ikizlerin kardeşi olduğunu ortaya çıkardı. Bu kadın, biyolojik anneleri olan Aza ile Almanya'da yaşıyordu. Artık ikizler, kendilerini dünyaya getiren kadının kim olduğunu öğrenmişti ve onunla buluşmak için Almanya'ya gitmeye karar verdiler.

Grubun 230 binden fazla üyesi var

Söz konusu Vedzeb, Gürcüce "Arıyorum" adındaki Facebook grubu, burada Amy ve Ano gibi ailelerini arayan ya da çocuklarını arayan çok sayıda kişi paylaşım yapıyor. Grubun 230 binden fazla üyesi bulunurken, tamuna Museridze tarafından 2021'de kurulmuş. Evlat edildiğini sonradan öğrenenlerden olan Tamuna, yüzlerce ailenin tekrar bir araya gelmesine yardımcı olmuş. Ancak kendi ailesini henüz bulamamış. Gürcistan'da 1950'lerden 2005'lere kadar evlat edinmenin devasa bir "piyasa" olduğu ortaya çıkmış. Birçok sektörden binlerce kişinin dahil olduğu bir sektör.

En az 100 bin bebek başkalarına satılmış

Kendisiyle temasa geçenler üzerinden yaptığı bir hesapla, çalınan ve başkalarına satılan bebek sayısının 100 bini bulduğunu söyleyen Tamuna, ancak belgelerin ya kaybolması ya da yanlış verilerle doldurulması nedeniyle gerçek sayıyı bilmek neredeyse imkansız olduğunu ifade etti. Facebook grubunu kuran Tamuna evlat edinmenin o dönemlerde pahalı olduğunu söyleyerek bazı çocukların, ABD, Kanada, Kıbrıs, Rusya ve Ukrayna'da ailelere satıldığını ortaya çıkardı.

Yorumlar (0)