Çikolata severlere üzücü haber! Kakao fabrikaları üretimi durdurdu

Fildişi Sahili ve Gana'daki önemli kakao fabrikaları, tohum maliyetlerinin artması nedeniyle üretimi azaltma veya durdurma kararı aldı.

DÜNYA 19.03.2024, 20:45 20.03.2024, 00:53 Buse Önder
Çikolata severlere üzücü haber! Kakao fabrikaları üretimi durdurdu

Son üç yılda iklim değişikliklerinin kakao hasadını olumsuz etkilemesi, zaten çikolata üreticilerini fiyat artışlarına zorlamıştı. Ancak, üretim kesintilerinin dördüncü yıla uzamasıyla birlikte, durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl kakao fiyatları iki katından fazla artarak çikolata endüstrisini ciddi şekilde etkiledi. Kakao uzmanı Steve Wateridge, bu tedarik kesintileriyle başa çıkmak için ciddi talep azalmasının gerekebileceğini ifade etti.

Depolar boşalmak üzere

Üreticiler, çikolata üretimi için ham kakao yerine tohumları işleyerek yağ ve likör elde etmek zorunda. Ancak tohum fiyatlarının artması, bu işlemi yapanları da zor durumda bırakıyor.

Fildişi Sahilleri'ndeki Transcao gibi büyük fabrikalar, fiyat artışları nedeniyle tohum alımını durdurduklarını duyurdu. Ancak, fabrika stoklarındaki tohumların hala işlendiği belirtilse de, kaynaklar depoların boşalmak üzere olduğunu bildirdi.

Fabrikalar yüzde 20 kapasite ile çalışıyor

Bir kaynak, dünyanın kakao ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayan ülkede devletin işlettiği fabrikalarda üretimin durmak üzere olduğunu söyledi.

Gana, dünyanın ikinci büyük kakao üreticisi ülkesi olarak, bu yıl ekimden bu yana üretimin sık sık durdurulduğu 8 fabrikayla karşı karşıya. Devlet kakao şirketi CPC, fabrikanın yüzde 20 kapasiteyle çalıştığını belirtti.

İlk kez yaşanıyor

Uluslararası Kakao Organizasyonu (ICCO), küresel üretimin bu yıl yüzde 10,9 azalarak 4,45 milyon tona düşmesini bekliyor. ICCO verilerine göre, kakao piyasasında ilk kez 4 yıl üst üste tedarik açığı yaşanıyor.

Yorumlar (0)