Biden, saldırı sonrası ilk 'İran' hamlesini duyurdu

İran'dan gelen insansız hava araçları ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesinde İsrail'e yardımcı olduklarını ifade eden ABD Başkanı Joe Biden, İran'a ortak diplomatik tepki verilmesi için G-7 liderlerini de toplayacağını bildirdi.

DÜNYA 14.04.2024, 10:33 Şeyda Gül
Biden, saldırı sonrası ilk 'İran' hamlesini duyurdu

İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını dile getiren ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya "ülkeye desteklerinin tam olduğu" mesajını ilettiğini vurguladı. İran'a ortak diplomatik tepki verilmesi için G-7 liderlerini toplayacağını bildiren Biden, yaptığı yazılı açıklamada “İran ile onun Yemen, Suriye ve Irak'taki bağlantılı örgütleri, bugün İsrail'deki askeri tesislere yönelik benzeri görülmemiş bir hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyorum” ifadelerini kullandı.

ABD füzelerin neredeyse tamamını düşürmesinde İsrail'e yardımcı

Biden, talimatıyla İsrail'in savunmasına yardımcı olabilmek için geçen hafta bazı ilave Amerikan askeri unsurlarının bölgeye kaydırıldığına işaret etti. İran'dan gelen insansız hava araçları ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesinde İsrail'e yardımcı olduklarını vurgulayan Biden, Netanyahu ile telefon görüşmesine atıf yaparak “ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz taahhüdünü yeniden vurguladığını” belirtti. ABD Başkanı Biden, İsrail'in bölgedeki düşmanlarına karşı kendini nasıl savunabileceğini bu gece gösterdiğini vurguladı.

G7 liderleriyle toplantı

İran'a verilecek ortak diplomatik tepkiyi görüşmek amacıyla pazar günü G-7 liderlerini toplayacağını da ifade eden Biden, İsrail ve bölgedeki diğer müttefik ülkelerle görüşmelerine devam edeceklerini ve sürecin gidişatını değerlendireceklerini belirtti. Her ne kadar Amerikan askerlerine yönelik herhangi saldırı olmasa da uyanık ve dikkatli davranacakları kaydeden Biden, vatandaşlarını korumak için ne gerekiyorsa yapacakları mesajını verdi.

Savunma bakanları da görüştü

İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan haberde, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bilgisine yer verildi. Austin, Gallant'tan, İsrail'in, İran saldırılarına herhangi bir karşılık vermeden önce ABD'yi son gelişmeler hakkında bilgilendirmesini istediği vurgulanan haberde, Gallant’ın görüşmede, İran saldırısına karşı İsrail'in savunma operasyonlarını anlattığını belirterek “Her türlü tehditle yüzleşmeye hazır, vatandaşlarını savunmaya da kararlı olduklarını” belirttiği bir paylaşımda bulunduğu ifade edildi.

Biden tatilini yarıda kesti

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ile Orta Doğu'daki gelişmeleri yakından takip etmek amacıyla tatilini yarıda kesen ABD Başkanı Joe Biden, başkent Washington'a dönmüştü. Biden'in Beyaz Saray'da düzenlenen güvenlik zirvesi için kurmaylarını topladığı duyurulmuştu.

Yorumlar (0)