Biden NATO'nun yeni üyesini karıştırdı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, kampanya etkinliğinde NATO hakkında konuşurken iki İskandinav ülkesini birbirne karıştırdı. Yaptığı konuşma, dikkatleri üzerine çekti.

DÜNYA 21.03.2024, 16:14 21.03.2024, 16:33 Melina Ay
Biden NATO'nun yeni üyesini karıştırdı

Finlandiya, 4 Nisan 2023’te Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’ne (NATO) üye oldu. 1994 yılından bu yana NATO ile resmi ilişkilere sahip olan Finlandiya, Rusya ile çoğu zaman karışık olan ilişkileri karşısında tarihsel olarak bir tarafsızlık konumu korumuştur.

Üyelik olasılığı, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden ardından ülkede tartışma konusu haline geldi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından ülke, 18 Mayıs 2022’de NATO’ya katılmak için resmi olarak başvurdu. Geçtiğimiz yıl NATO üyesi olan Finlandiya, anlaşma tarihinde en hızlı katılım sürecine sahiplik etti. 

Kendisini övdüğünü iddia etti

Salı günü Nevada eyaletinin Reno kentinde düzenlenen mitingde konuşan Biden, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ile 2023 yılında vefatının birkaç gün öncesinde yaptığı bir konuşmayı anımsattı. 

Biden, Kissinger’in kendisi için söylediğini iddia ettiği  ‘NATO’yu eskisinden daha güçlü bir hale getirdiği’ övgüsünü vurguladı.

Norveç ile Finlandiya'yı birbirine karıştırdı

Yaptığı konuşmanın devamında gaf yapan Biden, Kissinger’in “Bir bakıma Avrupa'yı birleştirdiniz. İsveç ve Norveç'i dahil ederek NATO'yu ve NATO'nun sınırlarını genişlettiniz” dediğini belirterek, iki İskandinav ülkesi olan Finlandiya ve Norveç’i birbirine karıştırdı. 

Karıştırdığı Norveç ise, NATO’nun 1949 yılından kuruluşundan itibaren kurucu üyelerinden birisidir. İsveç ise, Macaristan ve Türkiye’nin red kararlarını nihayete erdirmesi sonucunda 7 Mart’ta üyesi oldu. 

Yorumlar (0)