Avrupa Birliği, Brexit'e razı değil!

İngiltere'nin AB'den ayrılma durumu arapsaçına döndü. Son olarak AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Johnson'a mesajım (Brexit müzakerelerine) açığız ancak halen ikna olmadık." diye konuştu.

DÜNYA 03.10.2019, 19:47
Avrupa Birliği, Brexit'e razı değil!

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İrlanda'ya destek mesajı verirken, İngiltere'nin AB'ye sunduğu yeni anlaşma teklifiyle ilgili "Halen ikna olmadık." yorumunu yaptı.

Donald Tusk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Brexit'e ilişkin İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile iki telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Varadkar'a "İrlanda'nın tamamen arkasındayız" mesajı verdiğini kaydeden Tusk, "Johnson'a mesajım ise (Brexit müzakerelerine) Açığız ancak halen ikna olmadık." paylaşımını yaptı.

İngiltere, Avrupa Birliği'ne geri çevrilen Brexit anlaşmasındaki tartışmalı tedbir maddesinin Kuzey İrlanda'nın 2025'e kadar Birlik ile özel ilişki içinde kalmasını öngören düzenlemeyle değiştirilmesini teklif etmişti.

Johnson, "adil ve makul taviz" demişti

Johnson'ın "adil ve makul taviz" şeklinde adlandırdığı teklifte, tüm Birleşik Krallık'ın belirsiz bir süre ortak pazarda kalmasına neden olabilecek tedbir maddesinin kaldırılması öngörülüyor.

Brexit sürecinde yaşananlar

İngiltere, 2016'daki referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı vermişti.

Fakat eski Başbakan May'in AB ile vardığı anlaşma, 3 kez oylanmasına karşın parlamentoda kabul edilmemişti. Brexit, "muhtemel bir anlaşmasız ayrılığı" engellemek için önce 22 Mayıs'a daha sonra da 31 Ekim'e ertelenmişti.

İngiliz Parlamentosu, anlaşmasız bir ayrılığı engellemek için Johnson'ı AB'den yeni bir erteleme istemeye mecbur bırakan bir yasayı kabul etmişti.

Şmdiye değin bu yasaya uyacağına dair bir açıklama yapmayan Johnson, anlaşmasız da olsa 31 Ekim'de Brexit’i gerçekleştireceğini belirtiyor.

Yorumlar (0)