Alman vatandaşı olmak kolaylaştı! İşte yeni yasadan detaylar

Almanya'da hükümetin hazırladığı yeni vatandaşlık yasa tasarısı kabul edildi. Alman vatandaşlığına geçmek kolaylaştırıldı, çifte vatandaşlık dönemi başladı. Peki Alman vatandaşlığına geçmek için gereken şartlar neler? Detaylar haberde...

DÜNYA 19.01.2024, 18:51 Hakan Öksüz
Alman vatandaşı olmak kolaylaştı! İşte yeni yasadan detaylar

Yeşiller, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyon hükümetinin hazırladığı yeni vatandaşlık yasası, Almanya'da tartışmaların odağına yerleşmişti. Muhalefet partilerinin şiddetle karşı çıktığı yasa, Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaştırılmasını öngörüyordu. Bugün federal mecliste oylama yapıldı. 234 ret oyuna karşı verilen 382 "evet" oyu ile birlikte tasarı kabul edildi.

Almanya'da "çifte vatandaşlık" dönemi

Alman vatandaşlığına geçişi hızlandıracak "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu" isimli yasa, ülkede yaşayan çok sayıda Türk vatandaşını da ilgilendiriyor. Zira yeni yasa ile birlikte Alman vatandaşlığına geçmek için bir başka ülkenin vatandaşlığından çıkmaya gerek kalmadı. Almanya'da "çifte vatandaşlık" hakkı getirilmiş oldu.

8 yıl şartı 5 yıla düşürüldü

Eski yasaya göre Alman vatandaşı olmak isteyen bir kişi, ülkede en az 8 yıl ikamet etmeliydi. Bu süre 5 yıla düşürüldü. Ülkenin şartlarına hızlı entegre olan ve özel başarı gösteren kişilerin vatandaş olma süresinin ise 3 yıla kadar inebileceği kaydedildi.

Alman vatandaşı olmasa da ülkede doğan çocukların vatandaş sayılabilmesi için en az bir ebeveyninin 5 yıl boyunca Almanya'da ikamet etmesi gerekiyor. Alman vatandaşı olan ve 23 yaşına gelen bir kişi, bundan sonra iki ülkeden birini seçmek zorunda kalmayacak.

Alman vatandaşlığına geçmek için gereken şartlar

Bir kişi Alman vatandaşlığına geçmek istiyorsa hem kendisinin ve hem de bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlamak zorunda. "Einbürgerungstest" isimli teste girecek kişiler, iyi derecede Almanca öğrendiğini ve ülkeye entegre olduğunu göstermek zorunda. 

Yıllar önce çalışmak için Almanya'ya gelen birinci kuşak misafir işçilerden Almanca dil sınavı ile yazılı sınav şartı istenmeyecek. Cinsiyetçi, ırkçı ve antisemitist eylemler nedeniyle ceza alan kişiler, Alman vatandaşı olamayacak. 

Yorumlar (0)