ABD’den alarm: 1 kişide kuş gribi tespit edildi!

Teksas eyaletinde bir bireyde kuş gribi tespit edildiği duyuruldu. Yetkililer, hastalığın son günlerde inekler arasında görülen vakalardan kaynaklandığını belirtti.

DÜNYA 03.04.2024, 16:24 04.04.2024, 18:04 Buse Önder
ABD’den alarm: 1 kişide kuş gribi tespit edildi!

Teksas Eyalet Sağlık Hizmetleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada eyalette bir kişide kuş gribi tespit edildiğini duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, hasta kişinin kuş gribi virüsüne yakalanmasının ardından ABD'de tanımlanan ikinci insan vakası olduğu belirtildi.

Daha önce ineklerde tespit edilen vakalarda insanlara bulaşma riskinin düşük olduğuna dikkat çeken Bakanlık, "Bakanlık ilk insan kuş gribi vakasını bildirmektedir. Hasta, kuş gribi ile enfekte olduğu tahmin edilen ineklerle temas ettikten sonra hastalandı" Açıklamalarında bulundu.

İnsanlara nadiren bulaşıyor

Kuş gribi virüslerinin nadiren insanlar arasında bulaştığına dikkat çekilirken, genel halka yönelik riskin düşük olduğu ancak kuş gribi A(H5N1) olduğundan şüphelenilen etkilenen hayvanlarla yakın temasta bulunan kişilerde enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğu belirtildi.

Sağlık yetkilileri, halkı uyararak hayvanlarla temas etmeden önce gerekli önlemleri almaları konusunda uyardılar. Ayrıca, herhangi bir semptom gösteren kişilerin derhal sağlık kuruluşlarına başvurmaları tavsiye edildi.

Gerekli önlemler alındı

Kuş gribi vakalarına ilişkin olarak yetkililerin durumu yakından izlediği ve gerekli önlemlerin alındığı belirtildi. Kamu sağlığı yetkilileri, vatandaşları olası risklere karşı bilinçlendirmeye devam edeceklerini açıkladı.

İneklerde tespit edilmişti

Geçtiğimiz hafta, Teksas ve Kansas eyaletlerinde ineklerde kuş gribi tespit edildiği yetkililer tarafından açıklanmıştı. Açıklamada, virüsün pozitif çıkan ineklerin karantina altına alındığı ve iki ila üç hafta içinde iyileşebilecekleri belirtilmişti. İnsanlara bulaşma riskinin düşük olduğu vurgulanmıştı.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), ülkede 2022 yılında Kolorado eyaletinde ilk tespit edilen vakanın ardından şimdiye kadar influenza A(H5N1) virüsü testi pozitif çıkan ikinci kişinin olduğunu açıkladı. CDC sözcüleri, "Bir önceki insan vakası 2022 yılında Colorado'da tespit edilmişti" dedi.

Ölümcül sonuçlar doğurabilir

İnsan enfeksiyonları, kuş gribi A virüsleri dahil olmak üzere nadir görülse de dünya genelinde meydana gelebilmektedir. H5N1 kuş gribi kaynaklı insan hastalıkları, hafif (göz enfeksiyonu, üst solunum semptomları) ile ölümcül sonuçlar doğuran ciddi hastalıklar (zatürre) arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Yorumlar (0)