ABD'li general skandala imza attı! ‘Türkiye bizi zora sokuyor’

ABD'nin Suriye'deki DEAŞ'a karşı verdiği savaşın komutanlarından Tümgeneral Joel Vowell, İran'ın DEAŞ'ı canlandırmak için çalıştığını iddia etti. Ayrıca Vowell, Türkiye'nin PKK'nın Suriye uzantısı YPG'yi sık sık bombaladığına dikkat çekerek, Türk ordusunun, operasyon kabiliyetlerini zora soktuğunu ifade etti.

DÜNYA 30.01.2024, 13:16 30.01.2024, 14:47 Buse Önder
ABD'li general skandala imza attı! ‘Türkiye bizi zora sokuyor’

ABD'nin DEAŞ'a karşı verdiği savaşın komutanlarından Tümgeneral Joel Vowell, İran'ı DEAŞ'ı canlandırmakla suçladı. Vowell, özellikle son üç ay içinde DEAŞ'a ait şüpheli saldırılarda yüzde 200'lük bir artış yaşandığını belirtti ve bu durumu İran'a bağladı. Suriye'de DEAŞ'ın daha aktif hale geldiğini vurgulayan Vowell, özellikle son 60 günde örgütün atağa kalktığını ifade etti.

‘Deaş İran’ın isteğine göre hareket ediyor’

Aynı zamanda, 16 Ocak tarihinde Suriye'nin kuzeyindeki en büyük DEAŞ hapishanesine düzenlenen saldırının da İran bağlantılı olduğunu iddia etti. Bu saldırının sonucunda 5000 militanın bulunduğu hapishanede ağır hasar meydana geldi ve birçok militanın bölgeden kaçtığı düşünülüyor.

Vowell, DEAŞ'ın İran'ın isteği doğrultusunda hareket ettiğini savunarak, "Eğer hapishaneden kaçmayı başarırlarsa, bir gecede yeniden bir ordu kurabilirler. Onların tek amacı da bu" açıklamasında bulundu.

‘Türk ordusu operasyon kabiliyetimizi zora sokuyor’

Türkiye'ye de sert eleştiriler yönelten Vowell, Türk ordusunun PKK'nın Suriye uzantısı YPG'yi sık sık bombalamasının ciddi bir sorun olduğunu belirterek, "Türkiye, NATO'da ortağımız ancak terör sorununun peşinden gidiyor. Bu nedenle Türk ordusu bizim operasyon kabiliyetimizi önemli ölçüde zora sokuyor" ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)