ABD, İsrail'e bomba ve savaş uçağı yardımını onayladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İsrail hükümetine daha fazla bomba ve savaş uçağı için onay verdi. Yardım paketinde bin 800'den fazla MK84 tipi 2 bin kiloluk bomba, 500 adet MK82 tipi 500 kiloluk bomba ile 2,5 milyar dolar değerinde 25 adet F-35A tipi savaş uçağı bulunuyor.

DÜNYA 01.04.2024, 11:03 Melina Ay
ABD, İsrail'e bomba ve savaş uçağı yardımını onayladı

Son dönemde İsrail hükümeti ile Gazze'ye yönelik ağır bombardımanın ardından görüş ayrılıklarında artış yaşanmasına rağmen, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Tel Aviv'e 2 bin kiloluk bombalar ve savaş uçağı transferine izin vermeye devam ediyor.

The Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD’nin Gazze'nin güneyinde yüz binlerce Filistinli sivilin hayatını tehdit oluşturabilecek olası bir askeri saldırı konusundaki endişelerine rağmen ABD yönetiminin son günlerde milyarlarca dolarlık bomba ve savaş uçağının İsrail'e sevk edilmesine sessizce izin verdiğini bildirildi.

Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre, ABD'nin İsrail'e yönelik yeni silah yardım paketinde bin 800'den fazla MK84 tipi 2 bin kiloluk bomba ile 500 adet MK82 tipi 500 kiloluk bomba bulunuyor. Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı, yaklaşık 2,5 milyar dolar değerindeki 25 adet F-35A tipi savaş uçağının İsrail'e sevkiyatına izin verdi.

Bu sevkiyat talebi, 2008 yılında Kongre tarafından onaylandığı için Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre üyelerine yeni bir bildirimde bulunması gerekmedi. Bu hafta içinde izin verilen MK84 ve MK82 tipi bombaların da yıllar önce Kongre tarafından onaylanmış ancak teslimat gerçekleşmemişti.

Beyaz Saray yetkilisinin açıklamasına göre bir gazeteye konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. İsrail'in kendini savunma hakkını desteklemeye devam ettiklerini belirten yetkili, "Yardımları şarta bağlamak gibi politikamız olmadı" dedi.

Yorumlar (0)