ABD'den Türkiye'ye yönelik F-35 açıklaması

John Kirby, ülkemizin, ABD'nin S-400'lere dair endişelerini gidermesi durumunda tekrar F-35 savaş uçağı programına katılımının mümkün olduğunu dile getirdi.

DÜNYA 01.02.2024, 00:51
ABD'den Türkiye'ye yönelik F-35 açıklaması

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü Kirby, günlük basın brifinginde, F-35 savaş uçaklarına dair bir suali cevapladı.

Ülkemize F-16 savaş uçaklarının satılmasının akabinde Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programına geri dönüp dönemeyeceğine dair suale John Kirby, bu hususta şu anda güncel bir gelişme ya da bir değişiklik olmadığı cevabını verdi. John Kirby, "Bu husustaki görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer Türkiye bu husustaki endişelerimizi giderebilirse ondan sonra F-35 savaş uçağı programına katılımı gözden geçirilebilir." diye konuştu. 



"Türkiye'yi programa dahil etmekten mutluluk duyarız"


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland'ı kabul etmişti.

Dışişleri Bakanlığı, resmi sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, Nuland ve Fidan'ın Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda bir araya geldiğini duyurmuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız ise kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, Nuland ile bir araya gelerek Afrika ve Orta Doğu'daki gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulunduklarını kaydetmişti. 

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgi doğrultusunda, Nuland, ABD-Türkiye Stratejik Mekanizması çerçevesinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar'ın davetlisi olarak ülkemize gelmişti.

ABD-Türkiye Stratejik Mekanizması toplantısı esnasında gerçekleştirilecek geniş kapsamlı istişarelerde, ABD-Türkiye ilişkilerinin yanı sıra uluslararası ve bölgesel hususlarda görüş teatisinde bulunulmuştu.

Ülkemizde temaslarda bulunan Nuland, Rusya Federasyonu'ndan alınan S-400 füze savunma sistemi ile ilgili durumun çözülmesinin akabinde ülkemizi tekrar F-35 savaş uçağı programına kabul etmekten büyük bir memnuniyet duyacaklarını kaydetmişti.

Yorumlar (0)