ABD'den İsrail'e uyarı: "Felaket olur"

Vedant Patel, ABD'nin yerinden edilmiş 1 milyonu aşkın sivil için 'ciddi bir planlamaya gitmeden' Refah'a yönelik gerçekleştirilecek bir İsrail askeri operasyonunu desteklemeyeceğinin altını çizdi. Patel, "1 milyon kişinin barındığı bir bölgede çok az düşünülmüş ve plansız bir biçimde böyle bir operasyon gerçekleştirmek felaket olur." dedi.

DÜNYA 08.02.2024, 22:46
ABD'den İsrail'e uyarı: "Felaket olur"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Patel, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yer alan Refah bölgesine dönük planladığı askeri operasyon hakkında açıklamalar yaptı. 

Vedant Patel, ABD'nin yerinden edilmiş 1 milyonu aşkın sivil için 'ciddi bir planlamaya gitmeden' Refah'a yönelik gerçekleştirilecek bir İsrail askeri operasyonunu desteklemeyeceğinin altını çizdi. 

Patel, "1 milyon kişinin barındığı bir bölgede çok az düşünülmüş ve plansız bir biçimde böyle bir operasyon gerçekleştirmek felaket olur." sözlerini sarf ederek, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail'e yaptığı son ziyarette Benjamin Netanyahu'ya bunu açık ve net bir şekilde ifade ettiğini dile getirdi. 

Refah'taki 1 milyonu aşkın kişinin Gazze Şeridi'nin kuzeyine geri dönemeyecekleri ve güneyde süren askeri harekat göz önünde bulundurulduğuna nereye gidebilecekleri sualine Vedant Patel, "Bunlar İsraillilerin cevaplaması gerektiğine inandığımız meşru suallerdir." diye konuştu.

Patel, Refah'ta böylesine bir operasyon için ciddi bir planlamaya gidildiğine ilişkin an itibarıyla bir kanıt görmediklerini de vurguladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, İsrail güçlerine Han Yunus'tan sonra Refah'a yönelik operasyon gerçekleştirmesi için emir verdiğini duyurmuştu.



Filistin-İsrail çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 'Filistin halkı ve başta Mescid-i Aksa olmak kaydıyla mukaddes değerlere dönük sürekli ihlallere bir karşılık verme' gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim 2023'teki saldırılarda 1.200 İsraillinin yaşamını yitirdiğini, 5.132 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında minimum yüzde 70'i kadın ve çocuk olmak kaydıyla, 27.840 Filistinli katledildi, 67.317 kişi ise yaralandı. 

Gazze'de halkın sığındığı eğitim kurumları ve hastaneler hedef alınarak sivil altyapıya zarar veriliyor. 

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te dört günlüğüne verilen ve ardından üç gün daha uzatılan 'insani arada' 240 Filistinli ve 81 İsrailli rehine karşılıklı salıverildi.

Yorumlar (0)